Rotația Pământului se schimbă din cauza încălzirii globale și a topirii ghețarilor. Ce urmează să se întâmple cu planeta

Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că topirea accelerată a ghețarilor polari ar putea avea un efect neașteptat asupra cronometrajului global, oferind o amânare la nevoie de a adăuga o secundă negativă la Timpul Universal Coordonat (UTC).

De decenii întregi, experții încearcă să îmbine timpul precis, stabilit de ceasurile atomice, cu viteza relativ nesigură la care se rotește Pământul.

Cum funcționează timpul pe planeta noastră

Începând cu anul 1972, au fost adăugate 27 de secunde intercalate la standardul de timp numit UTC, sau Timpul Universal Coordonat – pentru a compensa încetinirea rotației Pământului, cauzată în mare parte de tracțiunea Lunii asupra oceanelor, cunoscută sub numele de fricțiunea de maree.

Menținerea sincronizată a UTC cu rotația Pământului implică, printre altele, ideea ca Soarele să răsară la o anumită oră dimineața, iar astronomii pot stabili ușor momentul potrivit pentru a-și îndrepta telescoapele către o anumită parte a cerului.

Dar adăugarea secundelor intercalare se întâmplă la intervale neregulate, cu doar șase luni de avertisment, provocând o durere de cap pentru sistemele tehnologice globale, de la rețelele electrice la piețele financiare și de la sateliți la rețelele de socializare.

Rotația Pământului s-a accelerat

Recent, însă, rotația Pământului s-a accelerat, sugerând că ar putea fi necesar să scoatem o secundă din UTC, în loc să adăugăm una.

Într-un studiu publicat în publicația Nature, se sugerează că această amânare a secundei negative ar putea veni din topirea ghețarilor polari ale Pământului, care au un efect de încetinire asupra rotației planetei.

Profesorul de geofizică de la Universitatea California, San Diego, Duncan Agnew, a modelat toți factorii care influențează viteza rotației Pământului. El a descoperit că topirea ghețarilor polare din Groenlanda și Antarctica a contribuit la încetinirea rotației Pământului.

Pe măsură ce gheața polară se topește, mai multă apă curge spre ecuator, iar impactul poate fi asemănat cu acela al unui patinator care își întinde brațele și picioarele pentru a încetini.

Profesorul Agnew a estimat că, datorită topirii ghețarilor, va fi necesar să eliminăm o secundă din UTC în 2029, în loc de 2026, cum s-ar fi așteptat.

În timp ce acest lucru ar putea oferi o amânare binevenită, este important să ne gândim la implicațiile pe termen lung a acestei schimbări și să rămânem vigilenți în privința impactului schimbărilor climatice asupra planetei noastre și a sistemelor tehnologice globale.



Postari asemanatoare :

468 ad

Comments are closed.