Cum să avem grijă de plămânii noștri?

În condițiile în care calitatea aerului este din ce în ce mai îngrijorătoare, sănătatea plămânilor noștri nu a fost niciodată mai importantă. Experții s-au unit și ne sfătuiesc cum să avem grijă de plămânii noștri.

„Cel mai important lucru este să nu fumezi. Cancerul pulmonar ucide 35.000 de persoane pe an în Marea Britanie – mai mult decât cancerul de sân, de prostată și colorectal la un loc. Nu este vorba doar de cancer; o mulțime de boli sunt cauzate de fumat. Așadar, mesajul este: nu fumați, iar dacă fumați, încercați să vă lăsați de fumat”, spune Philip Barber, un pneumolog din Manchester.

Nu fumați

„Le spun pacienților că, de obicei, reducerea nu funcționează – oprirea completă este mult mai bună. Dacă fumezi, ai 50% șanse să mori din cauza fumului. Doar 20% dintre noi au o predispoziție genetică de a face emfizem (distrugerea plămânilor indusă de fum) din cauza acestuia, deși oricare dintre noi poate dezvolta cancer dacă fumează, sau poate suferi accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord”, explică Stefan Marciniak, pneumolog la Cambridge University Hospitals și profesor de științe respiratorii la Universitatea Cambridge.

Cel mai bun lucru este să nu începem, dar oprirea în orice moment tot vine cu beneficii.

Fiți conștienți de expunerea din punct de vedere profesional

„Există anumite locuri de muncă la care ne gândim ca fiind asociate cu potențialul de afectare a plămânilor – de exemplu, locurile de muncă prăfuite sau murdare, cum ar fi în construcții. Există și alte ocupații pentru care nu înțelegem pe deplin care este impactul, cum ar fi lucrul ca tehnician de unghii sau hair stilist”, spun experții, potrivit The Guardian.

Pentru cei care lucrează în aceste tipuri de saloane, specialiștii recomandă să ia în considerare o mai bună ventilație și să încerce să folosească produse care au un conținut mai mic de compuși organici volatili (COV).

Călătoriți în mod activ

„Calitatea aerului în interiorul mașinilor este în general mai proastă decât în exterior, iar expunerea la poluare este mai mare”, spune Nick Hopkinson, director medical al Asthma and Lung UK și profesor de medicină respiratorie la Imperial College din Londra.

„Așadar, dacă sunteți blocat în trafic, calitatea aerului este proastă. Este mai bine să vă deplasați în mod activ dacă puteți – mergând pe jos, cu bicicleta sau folosind transportul public cu emisii reduse”, mai spune acesta.

Există dovezi solide care indică faptul că activitatea fizică activă are un impact asupra sănătății plămânilor. Cu cât ești mai activ, cu atât declinul funcției pulmonare este mai lent.

Este mai bine să faci mișcare în aer liber decât să nu faci deloc

„În majoritatea orașelor, atunci când poluarea nu este teribilă, există un beneficiu net de a face exerciții în aer liber, dacă se iau în considerare efectele negative ale poluării și beneficiile exercițiilor fizice”, spune Ștefan Marciniak.

Totuși, acest lucru nu se aplică peste tot. Dacă mergeți în țările mai poluate, cum ar fi India și China, veți rămâne fără beneficii în primele 15 minute.

Consumați o dietă echilibrată

„Asigurați-vă că aveți antioxidanți în dietă sub formă de acizi grași omega-3”, spun specialiștii.

Dacă aveți o dietă echilibrată, aceasta vă va ajuta plămânii, la fel ca în orice altă parte a corpului, mai ales dacă vorbim despre o dietă bogată în fructe și legume. Acest lucru contribuie mult la îmbunătățirea imunității, care reprezintă modul în care veți avea mai puține infecții.

Evitați mucegaiul și alergenii din casă

„Dacă aveți o tendință spre alergii, există un risc crescut de a dezvolta alergii la sporii de mucegai din casă”, spune Marciniak.

Există unele lucruri pe care nu le puteți evita cu ușurință, cum ar fi acarienii din praful de casă, micile creaturi care trăiesc din pielea pe care o lăsăm în pernele și saltelele noastre. Însă, unii alergeni pot fi evitați, cum ar fi mucegaiul.

Vă mai recomandăm să citiți și:



Postari asemanatoare :

468 ad

Comments are closed.