Observatorul Vera C. Rubin din Chile a obținut primele imagini de test cu cea mai vastă cameră creată vreodată, surprinzând milioane de galaxii îndepărtate și peste 2.000 de asteroizi, incluzând șapte aproape de Pământ, conform CNN.
Într-un interval de doar 10 ore de observații de test, noul observator a reușit să identifice 2.104 asteroizi, dintre care șapte sunt corpuri ceresti apropiate de Pământ — niciunul nu constituie un pericol, spun oamenii de știință citați de CNN. Imaginile și videoclipurile, captate cu ajutorul celei mai sensibile camere astronomice de pe planetă, oferă o viziune impresionantă asupra universului.
Observatorul Rubin se află în Anzii chilieni, la vârful Cerro Pachón, și este aproape finalizat după două decenii de construcție. Cu un telescop de 8,4 metri și un câmp vizual extrem de extins, Rubin va captura imagini ale cerului în fiecare noapte timp de 10 ani, monitorizând modificările de luminozitate ale obiectelor celeste și descoperind milioane de asteroizi.
10 milioane de galaxii într-o singură fotografie
Printre primele imagini publicate se numără un mozaic impresionant al nebuloaselor Trifid și Lagoon, realizat din 678 de fotografii, și un videoclip care pornește de la două galaxii și se extinde pentru a arăta aproximativ 10 milioane de galaxii — doar 0,05% din cele 20 de miliarde pe care observatorul le va analiza în total.
Observatorul Rubin este susținut financiar de Fundația Națională pentru Știință a SUA și Departamentul Energiei, și va efectua prima sa observație științifică completă („first light”) pe 4 iulie 2025.