În sezonul estival, monarhii europeni obişnuiau să părăsească capitalele călduroase şi să se retragă în reşedinţe rurale, unde puteau savura aerul proaspăt, peisaje pitoreşti şi o oarecare intimitate. Aceste vile şi palate de vară, pe lângă funcţionalitatea lor practică şi relaxantă, reprezentau, fără îndoială, un simbol al puterii şi al gustului regal.
Dincolo de faţadele impunătoare ale Balmoralului sau ale Peleşului, se ascund zile lungi de vară pline de discuţii politice, râsete copilăreşti ale prinţilor şi prinţeselor, şi momente de solitudine pe care nici măcar coroana nu le putea alunga. Aşa au trăit monarhii verile – între responsabilitate şi relaxare, între putere şi simplă bucurie.
## Balmoral – Sanctuarul Reginei Victoria
Castelul Balmoral, situat în Aberdeenshire, Scoţia, construit în 1856 şi inspirat de stilul castelelor scoţiene medievale, este cu siguranţă cea mai celebră reşedinţă de vară regală din Europa. Achiziţionat de Prinţul Albert în 1852 pentru soţia sa, [Regina Victoria](https://www.descopera.ro/istorie/20603742-victoria-regina-cu-cei-mai-multi-copii), a devenit un loc de pelerinaj pentru familia regală britanică.
Victoria a consemnat în jurnalul său că Balmoral era „locul meu iubit, unde mă simt acasă”. Prinţul Albert a fost activ implicat în proiectarea castelului, inspirându-se din arhitectura barocă scoţiană. Familia regală britanică continuă să organizeze anual „Balmoral Gathering”, un festival dedicat competiţiilor sportive și activităților tradiționale scoţiene. (Numai o parte din castel este accesibilă publicului, deoarece familia regală îl utilizează în continuare.)
## Palatul Sanssouci – Refugiul lui Frederic cel Mare
Palatul Sanssouci, al cărui nume înseamnă „fără griji”, a fost construit între 1745 şi 1747, în Potsdam, Germania, în stil rococo, ca reşedinţă de vară pentru regele Prusiei, Frederic cel Mare.
El şi-a dorit un loc unde să se dedice filosofiei, muzicii şi horticulturii. Frederic cel Mare a plantat personal struguri pe terasele palatului, atât pentru ornamentare, cât şi pentru producţia de vin. Conform dorinței sale, Frederic a fost îngropat aici, alături de câinii săi preferaţi. Din 1990, Sanssouci este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
## Reşedinţele Regale Daneze – De la Fredensborg la Amalienborg
Palatul Fredensborg, situat în Fredensborg, Danemarca, este reşedinţa de vară a familiei regale daneze. Aici, monarhii danezi se retrăgeau pentru a se bucura de peisajul de poveste şi [o atmosferă](https://www.descopera.ro/stiinta/20868729-cercetatorii-au-observat-ceva-nemaivazut-in-atmosfera-soarelui) mai relaxată.
Pe de altă parte, Vila Amalienborg, ridicată în secolul al XVIII-lea, în Copenhaga, în stil rococo danez, este cunoscută ca reşedinţa principală de iarnă a familiei regale daneze. Ceremonia zilnică de schimbare a gărzii de la Amalienborg este o atracţie turistică majoră, iar grădinile palatului sunt deschise publicului în sezonul estival.
## Castelul Peleș – Bijuteria Regală a României
Regele Carol I al României a fost atras de frumuseţea peisajului munţilor Bucegi şi a decis să construiască la Sinaia Castelul Peleș, unul dintre cele mai elegante palate din Europa. Construit între 1883 şi 1914 în stil neorenascentist, aici, familia regală română savura verile, organizând baluri şi evenimente diplomatice.
A fost primul castel electrificat