Un studiu recent indică faptul că furia se reduce odată cu înaintarea în vârstă la femeile care se află în perimenopauză.

Un studiu recent indică faptul că furia se reduce odată cu înaintarea în vârstă la femeile care se află în perimenopauză.

**Femeile își îmbunătățesc gestionarea furiei pe măsură ce înaintează în vârstă. Un nou studiu evidențiază faptul că furia tinde să scadă odată cu îmbătrânirea, în special în perioada de tranziție către menopauză.**

Deși s-au realizat numeroase studii pentru a analiza experiențele femeilor legate de depresie în timpul tranziției către menopauză și în primii ani de menopauză, cercetările despre trăirile emoționale intense ale femeilor în perimenopauză, cum ar fi furia, sunt destul de rare.

Cercetarea recentă sugerează că femeile își controlează mai eficient furia pe măsură ce îmbătrânesc, începând cu mijlocul vieții.

Acest studiu a fost publicat în revista *Menopause*.

## Femeile își îmbunătățesc gestionarea furiei pe măsură ce avansează în vârstă. Ce concluzii se desprind din studii?

Furia este percepută ca o reacție de antipatie față de o persoană sau o situație, fiind adesea însoțită de dorința de a o exprima fără restricții. Aceasta se deosebește de ostilitate, care este considerată o reacție generată de frică și poate fi văzută ca o stare cronică de pregătire pentru conflict.

Încă din anii ’80, cercetările referitoare la furie în rândul femeilor de vârstă mijlocie s-au concentrat în principal pe corelațiile cu bolile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea și bolile coronariene. Ulterior, s-a observat că femeile cu tendințe mai accentuate de furie au tendința de a avea valori mai mari ale tensiunii arteriale pe parcursul timpului. De asemenea, alte studii au evidențiat că scorurile mari de furie sunt asociate cu îngroșarea arterelor carotide după un interval de 10 ani. Furia a fost de asemenea legată de depresie, femeile care întâmpină dificultăți în gestionarea furiei fiind mai predispuse la simptome depresive evidente în perioada tranziției către menopauză, în special cele care urmează tratamente hormonale.

Cu toate acestea, până acum nu a existat o cercetare care să investigheze evoluția caracteristicilor legate de furie în timpul tranziției hormonale. Acest nou studiu, realizat pe un eșantion de peste 500 de femei cu vârste între 35 și 55 de ani, a analizat modul în care vârsta și etapele de îmbătrânire reproductivă afectează nivelul de furie raportat de participante.

## Un aspect care nu a fost tot timpul recunoscut

Rezultatele sugerează că vârsta biologică este semnificativ asociată cu majoritatea aspectelor legate de furie (temperament coleric, reacții furioase, exprimarea agresivă a furiei și ostilitate), toate acestea diminuându-se pe măsură ce femeile îmbătrânesc. Singura dimensiune care nu pare să fie influențată de vârstă este furia reprimată. De asemenea, etapele de îmbătrânire reproductivă au un impact, furia reducându-se considerabil după etapa de sfârșit reproductiv. Aceste concluzii sugerează o îmbunătățire a autoreglementării emoționale la femeile din a doua jumătate a vieții, conform Eurek Alert.

Autorii sugerează realizarea unor studii suplimentare privind furia femeilor în contextul cotidian, pentru a îmbunătăți strategiile de gestionare emoțională și pentru a înțelege mai bine efectele furiei în rândul femeilor de vârstă mijlocie și vârstnici.

„Problematica sănătății mintale în timpul tranziției către menopauză poate influența semnificativ viața personală și profesională a unei femei. Acest aspect al perimenopauzei nu a fost întotdeauna recunoscut și tratat corespunzător. Se știe bine că fluctuațiile hormonale, fie că au loc după naștere, fie lunar, pe parcursul ciclului menstrual sau în timpul perimenopauzei, pot determina