Un studiu indică faptul că băile cu gheață ar putea fi mai prejudiciabile decât utile

Un studiu indică faptul că băile cu gheață ar putea fi mai prejudiciabile decât utile

**Băile cu gheață, tendința wellness apreciată de celebrități și influenceri, ar putea avea efectul invers celui promovat și să conducă la creștere în greutate în loc de pierdere, sugerează un nou studiu.**

Cercetătorii au evaluat voluntari în căzi cu diverse temperaturi – 35°C, 26°C și 16°C – timp de 30 de minute, după care le-au oferit paste nelimitat. Concluzia: cu cât temperatura apei era mai scăzută, cu atât senzația de foame creștea. Cei care au fost în apa cea mai rece au consumat cu peste 200 de calorii mai mult, conform The New York Post.

Marie Grigg, cercetătoare la Universitatea Coventry, afirmă că nu se cunoaște exact motivul pentru care imersia în apă rece stimulează apetitul, dar sunt necesare studii suplimentare.

## Băile cu gheață pot încetini și dezvoltarea musculară

Antrenoarea Natalya Alexeyenko din New York are o ipoteză: în timpul scufundării, organismul activează modul de termoreglare – vasele de sânge se contractă, ritmul cardiac se accelerează și metabolismul crește. Totuși, după ieșirea din apă, organismul continuă să se răcească și transmite semnalul „avem nevoie de energie acum”, chiar dacă nu simți foame.

Multe persoane răspund la acest semnal cu gustări bogate în calorii care pot provoca îngrășare. Recomandarea expertei este să renunți la snacks-uri și să „te reîncărci inteligent” cu proteine slabe, carbohidrați complecși și legume cu frunze verzi, plus o băutură caldă.

Băile de gheață pot întârzia și dezvoltarea musculară și pot prezenta riscuri serioase – hiperventilație, hipotermie, înec sau chiar stop cardiac.

Expertul François Haman atrage atenția: „A considera că toată lumea reacționează la fel la frig este extrem de riscant”.

Dr. Craig Van Dien afirmă că nu există dovezi concludente că băile cu apă rece ajută în depresie sau recuperare, dar pot diminua durerile musculare. El recomandă ca persoanele cu afecțiuni cardiace, diabet, astm sau alte probleme cronice să consulte mai întâi un medic.