Un nou corp cosmic a fost identificat călătorind prin sistemul nostru solar cu o viteză uluitoare, iar astronomii suspectează că ar putea veni din spațiul interstelar. Aceasta este a treia observație cunoscută de acest fel și susține teoria că astfel de „vagabonzi galactici” nu sunt atât de frecvenți pe cât s-ar crede.
Descoperirea enigmatică și traiectoria neobișnuită
Obiectul, denumit initial A11pl3Z și ulterior redenumit 3I/Atlas, a fost observat pentru prima dată de telescopul de observație ATLAS din Río Hurtado, Chile. După examinarea altor informații anterioare, astronomii au reușit să urmărească obiectul până pe 14 iunie, confirmând că acesta se deplasează cu aproximativ 60 km/s (37 mile pe secundă), venind din constelația Săgetător.
Aspectul care face acest obiect atât de remarcabil este traiectoria sa hiperbolică, extrem de excentrică, ceea ce sugerează că nu este „prizonier” gravitațional al sistemului solar. Acest tip de orbită este specific corpurilor interstelare, similar cu cazul faimosului ‘Oumuamua, descoperit în 2017, sau al cometei 2I/Borisov din 2019.
Ar putea fi o cometă, dar nu una amenințătoare
Deși natura exactă a obiectului nu este pe deplin clarificată, există dovezi evidente de activitate cometară. Minor Planet Center a raportat o „comă” marginală și o coadă scurtă – caracteristici care îl clasifica provizoriu ca cometă, sub denumirea C/2025 N1.
Estimările preliminare sugerează că obiectul ar putea avea un diametru de până la 20 de kilometri, ceea ce este mai mult decât dimensiunea asteroidului responsabil pentru dispariția dinozaurilor. Totuși, alte păreri din comunitatea științifică indică faptul că această dimensiune ar putea fi influențată de luminozitatea emisă de coma de praf, ceea ce înseamnă că miezul solid ar putea fi, de fapt, mai mic.
Veștile sunt încurajatoare pentru Pământ: NASA a confirmat că acest vizitator cosmic nu reprezintă un pericol, distanța minimă față de Terra fiind de aproximativ 1,6 unități astronomice – adică în jur de 240 de milioane de kilometri.
Se estimează că obiectul străbate sistemul solar cu o viteză uluitoare – 60 de kilometri pe secundă față de Soare. (Foto: David Rankin/Saguaro Observatory/AFP/Getty Images)
Un spectacol cosmic în preajma Halloweenului
Cometa este așteptată să se apropie cel mai mult de Soare în jurul datei de 30 octombrie 2025, când va trece la aproximativ 210 milioane de kilometri de astrul central, adică în interiorul orbitei lui Marte. Pe măsură ce se îndreaptă spre Soare, obiectul ar putea deveni mai luminos, iar dacă activitatea cometară persistă, ar putea fi văzut chiar și de astronomii amatori cu telescoape de dimensiuni medii, în ultimele luni ale anului 2025 și începutul lui 2026.
Pentru cei care așteaptă cu nerăbdare, proiectul Virtual Telescope – o rețea de telescoape robotizate – va transmite în direct imagini cu acest obiect misterios pe canalul său de YouTube, începând cu ora 23:00 (ora Regatului Unit), joi seară.