Un cercetare indică faptul că un parazit întâlnit la feline ar putea avea un impact serios asupra oamenilor

Un cercetare indică faptul că un parazit întâlnit la feline ar putea avea un impact serios asupra oamenilor

**O infecție provocată de un parazit comun poate perturba semnificativ funcționarea creierului gazdelor intermediare – posibil chiar și a oamenilor – conform unor cercetări recente.**

Chiar și atunci când numărul neuronilor afectați este relativ scăzut, toxoplasmoza – infecția generată de parazitul Toxoplasma gondii – interferează profund cu comunicarea neuronală. Aceasta a fost demonstrată într-un studiu realizat pe celule cerebrale de șoarece, unele cultivate în laborator, iar altele obținute din animale vii.

Neuronii infectați cu parazitul eliberează o cantitate mai mică de vezicule extracelulare (EV) – mici pachete lipidice care conțin proteine, acizi nucleici și metaboliți, folosite pentru comunicarea intercelulară. Acest rezultat are o mare relevanță în discuția privind impactul comportamental al toxoplasmozei, conform ScienceAlert.

„Am descoperit că această perturbare a semnalizării prin vezicule extracelulare poate influența modul în care neuronii și celulele gliale – în special astrocitele – mențin un mediu cerebral sănătos”, explică Emma Wilson, imunolog specializat în paraziți la Școala de Medicină a Universității California din Riverside.

„Chiar și un număr mic de neuroni infectați poate afecta echilibrul neurochimic al creierului.”

## Parazitul care se camuflează în creier

T. gondii este un parazit renumit pentru abilitatea sa de a provoca modificări comportamentale în gazdele sale. Acest parazit se instalează în interiorul celulelor, în special în neuroni, traversând bariera hemato-encefalică. Odată ajuns acolo, poate rămâne latent timp de decenii.

Este unul dintre cei mai de succes paraziți de pe planetă, infectând aproape toate speciile cu sânge cald. Totuși, se reproduce exclusiv în pisici.

Unii cercetători consideră că aceste dovezi sunt circumstanțiale, iar modificările comportamentale nu pot fi atribuite cu certitudine parazitului – în special în cazul oamenilor, unde comportamentul este complex.

Studiul recent nu se bazează pe observații comportamentale, ci doar pe dovezi fizice. Cercetătorii au infectat neuroni de șoarece cu T. gondii și au analizat producția și compoziția veziculelor extracelulare, comparându-le cu cele din neuroni sănătoși.

## Unul dintre cei mai de succes paraziți de pe planetă

„Parazitul ar putea avea un rol mai semnificativ în afecțiunile neurologice și comportamentale decât ne-am gândit anterior”, afirmă Wilson.

Un număr surprinzător de mare de oameni sunt purtători ai T. gondii. Infecția se transmite în principal prin consumul de carne insuficient gătită sau prin contactul cu fecalele de pisică.

În anumite zone ale lumii, rata de infectare ajunge la 80%, iar în SUA, se estimează că între 10 și 30% din populație este infectată.

Majoritatea persoanelor nu realizează niciodată că au acest „pasager ascuns” și trăiesc fără probleme. Totuși, pentru bebeluși, vârstnici, persoane imunocompromise și femei însărcinate, infecția poate deveni periculoasă.

Studiul a fost publicat în revista *PLOS Pathogens*.