**Băuturile în recipiente de sticlă conțin mai multe microplastice decât cele din plastic, arată un studiu ANSES**
Un studiu neașteptat realizat de Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES) relevă că băuturile precum apa, sucurile, berea și vinul vândute în sticle de sticlă au o concentrație mai mare de microplastice comparativ cu cele din plastic. Cercetătorii au depistat aceste particule mici, invizibile cu ochiul liber, la nivel global – în aerul pe care îl inhalăm, în alimentele consumate și chiar în organismul uman.
Deși nu există dovezi concludente că această abundență de microplastic ar putea influența sănătatea umană, cercetările continuă să analizeze amploarea fenomenului. Directorul de cercetare ANSES, Guillaume Duflos, a comunicat că echipa a avut ca scop evaluarea cantității de microplastice din diverse băuturi comercializate în Franța și influența recipientelor asupra conținutului.
Pentru băuturile carbogazoase, limonade, ceaiuri reci și bere, s-a descoperit o medie de aproximativ 100 de particule de microplastic per litru în sticlele de sticlă, ceea ce reprezintă de 5 până la 50 de ori mai mult comparativ cu sticlele din plastic sau dozele metalice, conform ScienceAlert. Iseline Chaib, doctoranda care a condus studiul, a menționat că rezultatele au fost surprinzătoare, asociind prezența microplasticelor cu vopseaua de pe capace.
Vopseaua acestor capace avea zgârieturi microscopice, provocate de frecarea în timpul depozitării, care eliberau particule pe suprafața capacelor. În cazul apei plate sau carbogazoase, nivelul microplasticelor era relativ scăzut, variind de la 4,5 particule pe litru în sticlele de sticlă, până la 1,6 particule în cele din plastic. Vinul conținea, de asemenea, o cantitate redusă de microplastice, chiar și în cazul sticlelor cu capace.
ANSES a subliniat că nu există un standard pentru cantitățile toxice de microplastice, astfel încât nu se poate declara clar dacă valorile actuale constituie un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, producătorii de băuturi ar putea diminua contaminarea prin simpla curățare a capacelor cu aer, apă și alcool, ceea ce ar conduce la o reducere de 60% a cantității de microplastice.