Este acesta cel mai vechi bumerang existent pe planetă? Un bumerang realizat din colți de mamut găsit în Polonia are un vechime de 40.000 de ani.
Un bumerang confecționat din colți de mamut, descoperit într-o peșteră poloneză, are o vechime estimată la aproximativ 40.000 de ani, ceea ce îl poziționează ca cel mai vechi obiect de acest tip găsit în Europa și, posibil, ca fiind cel mai vechi bumerang cunoscut pe glob, conform unui nou studiu.
„Artefactul din fildeș prezintă toate trăsăturile bumerangurilor folosite în prezent de către aborigenii din Queensland. Curba sa, secțiunea transversală plat-convexă și dimensiunile se aliniază cu bumerangurile din Queensland care nu se întorc la aruncător”, a declarat arheologul Paweł Valde-Nowak de la Universitatea Jagiellonă (Polonia), coautor al studiului.
Un bumerang din colți de mamut ar putea fi cel mai vechi din istorie
Noul studiu, publicat în revista PLOS One, indică faptul că uneltele de aruncare curbate au fost create în Europa mult mai devreme decât se estimase anterior. Artefactul în formă de semilună, având o lungime de aproximativ 72 de centimetri, a fost descoperit acum 40 de ani în Peștera Obłazowa, în sudul Poloniei, împreună cu oase umane, pandantive din colți de vulpe și lame de piatră, toate acoperite cu ocru roșu.
Valde-Nowak și echipa sa au publicat primele observații în revista Nature în 1987, sugerând că peștera a fost folosită, în diferite etape, atât de neanderthalieni, cât și de oameni moderni, pe parcursul perioadei Paleoliticului mijlociu și superior (între 300.000 și 12.000 de ani în urmă).
Paleoliticul superior (între 50.000 și 12.000 de ani în urmă) reprezintă o perioadă fundamentală în istoria umanității, caracterizată prin apariția artei rupestre, a decoratiunilor personale și a unor noi tipuri de unelte. La Peștera Obłazowa, Valde-Nowak a observat o distincție clară între obiectele acoperite cu ocru și artefactele mai vechi găsite în straturile inferioare ale sitului.
„Pe baza observațiilor mele, aceste dovezi reprezintă clar comportamente necunoscute anterior, practici specifice timpurilor arhaice ale lui Homo sapiens, care se contrapun puternic cu descoperirile din straturile culturale mai adânci lăsate de neanderthalieni”, a subliniat Valde-Nowak.
Cine a fost proprietarul uneltei?
Pentru a înțelege mai bine cronologia sitului, în 1996, cercetătorii au realizat o analiză de carbon-14 pe resturile organice, inclusiv pe bumerang. Însă rezultatul, de 18.000 de ani, a fost considerat suspect de redus, posibil din cauza contaminării cu adezivi sau materiale de conservare.
Bumerangurile clasice din Australia au o vechime de cel puțin 20.000 de ani, conform Muzeului Național al Australiei, și erau utilizate pentru vânătoare, lupte sau săpături. Totuși, uneltele de aruncare au fost inventate în numeroase alte colțuri ale lumii, inclusiv un exemplar foarte timpuriu descoperit în nordul Germaniei, datând de acum 300.000 de ani, conform Live Science.
În noua analiză, cercetătorii au realizat teste ADN și de radiocarbon pe un os uman din stratul unde fusese găsit și bumerangul, stabilind că uneltele aparțineau unui individ modern care a trăit acum 31.000 de ani. De asemenea, au cercetat o serie de oase de animale din același strat…