În ce mod funcționează limitatoarele de viteză? În anul 2010, Bugatti Veyron Super Sport, o bestie cu 16 cilindri și 1.200 de cai putere, a reușit să atingă o viteză de 431,3 km/h pe un circuit, stabilind un record pentru cea mai rapidă mașină de serie.
Totuși, cumpărătorii modelului Veyron ar fi putut fi dezamăgiți să afle că vehiculul lor era limitat electronic la „numai” 413,6 km/h pentru a proteja anvelopele.
Acum, gândește-te la cea mai mare viteză pe care ai atins-o vreodată într-o mașină. 90 km/h? 130? Poate 150? Cu siguranță nu ai fost aproape de performanțele unui Veyron și nici nu e necesar, chiar dacă întârzii la o întâlnire importantă.
De fapt, majoritatea mașinilor de pe drumuri nu pot atinge astfel de viteze, din cauza unui sistem numit limitator de viteză, denumit și „guvernator de viteză”. La fel ca multe alte funcții ale automobilelor moderne cu injecție electronică, limitatorul este reglat de senzori electronici și de ECU-ul motorului. Cum funcționează limitatoarele de viteză?
În ce mod funcționează limitatoarele de viteză?
O serie de senzori evaluează viteza reală la care circuli. Datele sunt transmise către ECU (computerul motorului), care controlează aproape toate funcțiile mecanice. Odată ce ajungi la viteza maximă presetată din fabrică, ECU-ul intervine: limitează admisia de aer și combustibil; sau chiar oprește scânteile necesare pentru aprindere.
Consecința? Nu vei putea depăși viteza stabilită de producător.
Ce vehicule sunt dotate cu limitatoare de viteză?
În numeroase țări, limitatoarele sunt obligatorii pe mopede și vehicule comerciale. În Statele Unite, National Highway Traffic Safety Administration a început, încă din 2011, să analizeze introducerea limitatoarelor obligatorii pentru camioanele grele.
În ceea ce privește autoturismele, situația variază: mașinile economice sunt de obicei limitate la aproximativ 177 km/h. Mașinile sport, în special cele europene, au limite mai mari.
Limita poate depinde și de motorul ales: de exemplu, un Ford Mustang din 2011 cu motor V6 este limitat la 181,9 km/h, în vreme ce variantă V8 poate atinge aproape 241,4 km/h.
Limitatoarele de viteză sunt nu doar o măsură de siguranță, ci și un mod prin care producătorii își protejează vehiculele, în special anvelopele, motorul și transmisia. Așadar, oricât de mult îți place viteza, este foarte probabil ca mașina ta să știe deja unde să se oprească, susține HowStuffWorks.
Vă sugerăm să citiți și:
<a href="https://www.descopera.ro/stiinta/20870062-test-de-cultura-generala-de-ce-trimitem-t