Substanța chimică periculoasă care perturbă hormonii: Avertismentul autorităților

Bisfenolul A (BPA), o substanță chimică care perturbă hormonii folosită în ambalajele alimentelor, se află în compoziția chimică a majorității europenilor, prezentând un risc potențial pentru sănătate, a declarat joi Agenția Europeană de Mediu.

„O inițiativă recentă de cercetare Horizon 2020, HBM4EU, a măsurat substanțele chimice din corpurile oamenilor din Europa și a detectat BPA în urină a 92% dintre participanții adulți din 11 țări europene”, a scris agenția într-un nou raport.

EEA, cu sediul la Copenhaga, a declarat că ponderea adulților care depășesc nivelurile maxime recomandate a variat între 71 și 100% în cele 11 țări studiate, referindu-se la nivelurile prezentate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-o analiză din aprilie.

La acea vreme, EFSA a redus drastic aportul zilnic maxim recomandat de BPA permis consumatorilor, reducându-l de 20.000 de ori la 0,2 miliarde de grame, de la patru milioane de grame.

Sănătatea, pusă grav în pericol

Cercetările au sugerat că fenomenul este legat de o serie de tulburări de sănătate legate de perturbarea hormonală, cum ar fi cancerul de sân și infertilitatea.

Franța este singura țară care a interzis complet BPA.

Există, totuși, un dezacord cu privire la cantitatea zilnică tolerabilă de BPA care poate fi consumată de-a lungul vieții fără a reprezenta un risc pentru sănătatea umană.

​Agenția Europeană pentru Medicamente, care este responsabilă cu aprobarea medicamentelor, a contestat noile niveluri maxime recomandate de EFSA.

Criticând metodologia EFSA, agenția a sugerat că recomandările sunt „grăbite”, „având în vedere că o legătură cauzală nu a fost demonstrată într-un studiu pe animale sau pe oameni”.

​AEM a ajuns totuși la concluzia că expunerea oamenilor la BPA „este mult peste nivelurile acceptabile de siguranță a sănătății, conform datelor de cercetare actualizate”.

„Acest lucru prezintă un risc potențial pentru sănătate pentru milioane de oameni”, s-a spus, de asemenea.

Nivelurile de bisfenol A, S și F au fost măsurate în urina a 2.756 de persoane din 11 țări între 2014 și 2020.

Țările au fost Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Islanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Elveția.



Postari asemanatoare :

468 ad

Comments are closed.