Ștefan cel Mare, liderul care a avut un impact semnificativ asupra istoriei Moldovei. „Un expert în strategii militare, care se angaja direct atunci când era nevoie, motivându-și subiecții să nu se retragă, de aceea pierderile sale în bătălii erau extrem de rare.”

Ștefan cel Mare, liderul care a avut un impact semnificativ asupra istoriei Moldovei. „Un expert în strategii militare, care se angaja direct atunci când era nevoie, motivându-și subiecții să nu se retragă, de aceea pierderile sale în bătălii erau extrem de rare.”

Astăzi se împlinesc 521 de ani de la trecerea în neființă a marelui Ştefan cel Mare, a cărui domnie asupra Moldovei a durat aproape o jumătate de veac, între anii 1457 și 1504. Ştefan cel Mare a fost parte a neamului Muşatinilor și a purtat numeroase bătălii împotriva Imperiului Otoman, primind distincția de Athleta Christi din partea Papei Sixt al IV-lea. În total, Ştefan cel Mare a participat la 36 de confruntări în cei 47 de ani de domnie, ieșind învingător în 34 dintre ele, deși inamicii aveau adesea o superioritate numerică considerabilă.

Una dintre cele mai renumite bătălii în care a fost implicat Ştefan cel Mare a fost la Podul Înalt, unde au pătruns în Moldova 120.000 de turci și 17.000 de munteni. Domnitorul dispunea de doar 40.000 de soldați. Totuși, pe 10 ianuarie 1475, a reușit să înfrângă dușmanii săi.

Grigore Ureche îl caracterizează pe Ştefan cel Mare astfel: „Fost-au acest Ştefan, om nu mare la statu, mânios, şi degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospeţe omorâia fara giudeţ. Amintrelea era om întreg la fire, neleneşu şi lucrul său ştia a-l acoperi şi unde nu găndeai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meşter, unde era nevoie însuşi se vârâia ca văzându-l ai săi să nu indărăpteze şi pentru aceia raru războiu de nu-l biruia şi unde-l biruiau alţii nu pierdea nădejdea că ştiindu-se căzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui şi fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăşti cum se tâmplă: din pom bun roade bune or să iasă.”

În ziua în care este celebrat Ştefan cel Mare, este esențial să menționăm și alte evenimente semnificative din istoria zilei de 2 iulie:

– 566 – A murit astrologul francez Michel Nostradamus
– 1714 – S-a născut compozitorul și cântărețul Christoph Willibald Gluck
– 1724 – A venit pe lume poetul german Friedrich Gottlieb Klopstock
– 1778 – A decedat scriitorul francez Jean Jacques Rousseau
– 1862 – S-a născut Sir William Bragg, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică
– 1877 – A văzut lumina zilei poetul și romancierul Hermann Hesse
– 1891 – A murit Mihail Kogălniceanu
– 1961 – A încetat din viață Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel pentru literatură

Ştefan cel Mare rămâne o personalitate reprezentativă a istoriei Moldovei, simbolizând curajul și devotamentul pentru țară.