**Un alt studiu susține avantajele mersului pe jos pentru sănătatea lombară**
Un alt studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie aduce informații pozitive pentru cei care doresc să își mențină sănătatea spatelui fără intervenții: mersul pe jos peste 100 de minute pe zi poate diminua riscul de dureri lombare cronice cu până la 23%.
Durerile lombare afectează indivizi de toate vârstele și constituie una dintre principalele cauze ale dizabilității la nivel global. Conform datelor mondiale, ele sunt responsabile pentru 7,7% din totalul anilor trăiți cu dizabilitate, având un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate, inclusiv în Statele Unite, conform MedicalXpress.
**Mersul pe jos: simplu, accesibil și eficace**
Mersul pe jos este una dintre cele mai simple și economice forme de exercițiu fizic. Deși recomandările internaționale sugerează activitate fizică pentru gestionarea durerilor lombare cronice, acestea nu oferă specificații cu privire la frecvența sau durata activității de mers pe jos.
Cercetătorii au analizat un eșantion de 11.194 de adulți cu vârste de peste 20 de ani, care nu experimentau dureri lombare cronice la începutul studiului. Informațiile provin din Studiul de Sănătate Trøndelag (Norvegia), desfășurat între 2017 și 2019, cu o perioadă de monitorizare între 2021 și 2023.
**Ce a implicat cercetarea?**
Participanții au purtat timp de o săptămână două accelerometre tri-axiale pentru a evalua în mod precis volumul și intensitatea mersului zilnic. La sfârșitul perioadei de observare, aceștia au raportat dacă au avut dureri lombare persistente timp de cel puțin trei luni în ultimele 12 luni.
Persoanele care mergeau pe jos între 101 și 124 de minute pe zi au prezentat un risc mai redus de dureri cronice de spate cu 23% (raport de risc: 0,77), comparativ cu cei mai puțin activi. Pentru cei care mergeau peste 125 de minute pe zi, riscul era redus cu 24% (raport de risc: 0,76). De asemenea, o intensitate mai mare a mersului a fost corelată cu un risc mai scăzut, dar cele mai clare beneficii au fost asociate cu volumul total de mers.
**Vă invităm să citiți și:**
– [Mersul pe bicicletă este asociat cu un risc mai scăzut de demență](https://www.descopera.ro/stiinta/20878241-mersul-pe-bicicleta-este-legat-de-un-risc-de-dementa-mai-scazut)
– [Mersul alert poate reduce riscul de tulburări ale ritmului cardiac, sugerează un studiu](https://www.descopera.ro/stiinta/20849637-mersul-vioi-poate-reduce-riscul-de-tulburari-ale-ritmului-cardiac-releva-un-studiu)
– [Cât de riscant este să amânăm mersul la toaletă?](https://www.descopera.ro/stiinta/20758742-cat-de-periculos-este-sa-amanam-mersul-la-toaleta)
– [Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât forța sau mersul](https://www.descopera.ro/stiinta/20716515-echilibrul-poate-prezice-imbatranirea-mai-bine-decat-forta-sau-mersul)