Un nou raport Eurostat indică faptul că România rămâne una dintre cele mai accesibile țări din Uniunea Europeană în 2024, având prețuri cu 36% sub media UE. Doar Bulgaria se dovedește a fi mai accesibilă, cu prețuri cu 40% sub medie.
Datele au fost calculate de Eurostat în luna iunie 2025, pe baza prețurilor de consum adunate din țările participante pentru un nomenclator comun de bunuri și servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de țări europene, precum și pe baza informațiilor referitoare la structura cheltuielilor PIB și a altor date, conform INS.
Cel mai mic nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor a fost observat în anul 2024 în Bulgaria, cu 40% sub media UE, urmată de România (36% sub media UE).
România are cea mai scăzută valoare a prețurilor dintre statele UE.
În 2024, printre statele membre ale Uniunii Europene, cel mai înalt nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor a fost înregistrat în Danemarca (43% peste media UE), urmată de Irlanda (38% peste media UE), Luxemburg (33% peste media UE) și Finlanda (24% peste media UE).
România este cel mai ieftin stat membru pentru categoria „Alimente și băuturi nealcoolice” (76%), urmată de Slovacia (83%) și Polonia (87%), în timp ce Luxemburg (125%) și Danemarca (120%) au cele mai mari prețuri pentru această categorie de produse.
Bulgaria are cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru categorii precum „Băuturi alcoolice și tutun” (69%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (79%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%), urmată de Polonia și Slovacia la categoria „Băuturi alcoolice și tutun” (83%) și Croația pentru „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (44%).
Danemarca are cele mai mari prețuri pentru produsele din categoria „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda se află în fruntea clasamentului UE pentru produsele din categoriile „Băuturi alcoolice și tutun” (205%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (187%).
Care este cea mai costisitoare țară din UE?
România înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE pentru categoria „Recreere și cultură” (67%), urmată de Bulgaria (68%).
Bulgaria continuă să fie cel mai accesibil stat membru pentru categoriile „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (75%), „Transport” (72%) și servicii de cazare și restaurante (53%), în timp ce Luxemburg (123%) se află la polul opus pentru categoria „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței”.
Danemarca este cea mai scumpă țară din UE pentru categoriile „Transport” (125%), „Recreere și cultură“ (137%) și servicii de cazare și restaurante (148%).
România prezintă o valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, care o plasează la 78% din media Uniunii Europene, urmată de Ungaria și Croația, fiecare cu 77% din media UE.
Cea mai scăzută valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2024, a fost raportată de Bulgaria, cu 34% sub media UE.
Cea mai mare valoare a PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrată de Luxemburg, depășind media UE cu 142%. Acest lucru