Odată cu venirea sezonului cald, nivelurile radiațiilor ultraviolete (UV) cresc, lucru ce poate influența sănătatea pielii și a ochilor. Deși soarele are un rol esențial în buna funcționare a organismului, expunerea nesupravegheată la razele UV poate provoca daune considerabile, subliniază experții.
Radiațiile UV sunt generate de Soare și pătrund prin atmosfera Pământului, fiind prezente chiar și în zilele înnourate sau vântoase. În cantități moderate, aceste radiații ajută organismul să producă vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, a celulelor sanguine și a sistemului imunitar. Cu toate acestea, atenționează prof. Dorothy Bennett de la Universitatea St George’s din Londra, expunerea frecventă sau neprotejată la UV, în special arsurile solare, crește semnificativ riscul de cancer de piele, conform BBC.
Cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, melanomul, a devenit acum al cincilea tip de cancer cel mai comun în Marea Britanie, iar sporirea cazurilor este legată de obiceiuri precum statul la plajă sau bronzarea excesivă. Radiațiile UV afectează ADN-ul celulelor epidermice și accelerează procesul de îmbătrânire, favorizând apariția ridurilor și a pliurilor epidermice. De asemenea, acestea pot contribui la afecțiuni oculare severe, cum ar fi cataracta.
Intensitatea radiațiilor UV variază pe parcursul zilei, atingând maximul în intervalul de patru ore în jurul amiezii solare – de obicei între sfârșitul dimineții și începutul după-amiezii. Aceste niveluri sunt evaluate printr-un sistem internațional standardizat, denumit Indice UV (UVI), care începe de la 0 și poate depăși 10. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât riscul de daune la nivelul pielii și ochilor este mai ridicat, iar timpul necesar pentru a provoca afectări este mai scurt.
Țările situate aproape de ecuator au valori UV ridicate pe parcursul întregului an. De exemplu, în Nairobi, Kenya, nivelurile pot depăși constant 10. În Europa, în Mallorca, Spania, indicele atinge frecvent valoarea 9 în lunile iunie și iulie. Pe de altă parte, în Insulele Falkland din sudul Atlanticului, valorile rar depășesc 5, nici măcar vara.
Care sunt nivelurile radiațiilor?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă recomandări explicite referitoare la măsurile de protecție în raport cu nivelul UVI. Astfel, nu este necesară protecția solară la valori între 1 și 2. Protecția devine esențială la niveluri moderate (3-5) și ridicate (6-7), iar la valori foarte mari (8-10) sau extreme (11+), aceasta este obligatorie. Copiii sunt mai expuși la radiațiile UV comparativ cu adulții și necesită o protecție suplimentară chiar și la niveluri mai scăzute.
Pentru a preveni arsurile și riscurile pe termen lung, Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie recomandă să se stea la umbră în intervalul 11:00–15:00 (martie–octombrie), purtând îmbrăcăminte adecvată, ochelari de soare și aplicând o cremă solară cu SPF 30 sau mai mare, având cel puțin 4 stele pentru protecția UVA. Crema trebuie reaplicată conform instrucțiunilor de pe ambalaj, mai ales după înot sau transpirație.
Dr. Bav Shergill, reprezentant al Asociației Britanice a Dermatologilor, subliniază că mulți oameni uită să protejeze zone esențiale precum părțile laterale ale nasului, tâmplele sau partea superioară a pieptului, unde sunt frecvent identificate forme de cancer de piele. În medie, un adult ar trebui să aplice între șase și opt lingurițe de cremă.