Problemele oculare ar putea fi printre primele indicii ale declinului cognitiv
Un studiu recent indică faptul că pierderea percepției vizuale poate anticipa demența cu 12 ani înainte de diagnosticare, conform Science Alert.
Cercetarea a fost realizată pe un grup de 8.623 de indivizi sănătoși din Norfolk, Anglia, urmăriți pe parcursul mai multor ani. La finalul cercetării, 537 dintre participanți au dezvoltat demență, iar oamenii de știință au reușit să identifice factorii ce ar fi putut preceda acest diagnostic.
La începutul cercetării, cercetătorii le-au solicitat participanților să efectueze un test de percepție vizuală. În cadrul acestui test, aceștia trebuiau să apese un buton imediat ce observau un triunghi formându-se într-un câmp de puncte în mișcare. Persoanele care au dezvoltat demență au perceput acest triunghi mult mai lent comparativ cu ceilalți.
Problemele oculare, primele semne ale declinului cognitiv
Dificultățile de vedere pot reprezenta un semn timpuriu al declinului cognitiv, deoarece plăcile amiloide toxice asociate cu boala Alzheimer pot afecta inițial regiunile creierului legate de vedere, părțile creierului care se ocupă de memorie fiind afectate pe parcursul evoluției bolii, afirmă cercetătorii. Astfel, testele de vedere pot identifica deficite înainte de evaluările de memorie.
Există diverse alte aspecte ale procesării vizuale care sunt influențate de boala Alzheimer, inclusiv abilitatea de a percepe contururile obiectelor (sensibilitatea la contrast) și de a distinge între anumite nuanțe (capacitatea de a percepe spectrul albastru-verde este afectată la începutul demenței). Aceste probleme pot avea un impact asupra vieții indivizilor fără ca aceștia să fie pe deplin conștienți.