Primul artefact creat de om care atinge o distanță de o zi-lumină de planeta Pământ.

Primul artefact creat de om care atinge o distanță de o zi-lumină de planeta Pământ.

La finele anului 2026, un artefact elaborat de omenire va ajunge, pentru prima dată în istoria sa, la o zi-lumină distanță de Terra.

Universul este vast, iar obiectele fabricate de oameni se deplasează extrem de lent în comparație cu această enormitate. Recordul de viteză pentru o călătorie umană a fost stabilit de misiunea Apollo 10 în 1969 și nu a fost niciodată depășit: 39.937,7 kilometri pe oră. La o asemenea viteză, ar necesita aproximativ 3.730 de ore pentru a acoperi o Unitate Astronomică (AU), adică distanța dintre Terra și Soare.

Asta înseamnă în jur de 155 de zile, un interval deloc practic dacă, de exemplu, ai dori să ajungi la Soare. Și în timp ce ție ți-ar lua aproape jumătate de an pentru a ajunge acolo, lumina sau un semnal de pe Terra ar ajunge în doar 8 minute și 20 de secunde, reamintindu-ți cât de benefic ar fi dacă nu ai avea masă.

Cu toate acestea, în prima parte a anului 2027 vom asista la o dovadă uimitoare a distanțelor colosale și a vitezei extraordinare a luminii: sonda Voyager 1 va deveni primul obiect creat de om care ajunge la o zi-lumină distanță față de Soare, conform IFL Science.

Sonda Voyager 1 va ajunge la o zi-lumină distanță de Terra, dar abia în anul următor

Lansată în 1977, Voyager 1 călătorește neîntrerupt de atunci. În prezent, se află la aproximativ 166 AU de Terra și a devenit prima sondă care a părăsit heliosfera, a traversat heliopauza și a intrat în spațiul interstelar. În acest moment, semnalele trimise de pe Terra ajung la ea în 23 de ore, 5 minute și 36 de secunde.

Deși se deplasează cu o viteză de aproximativ 61.195 km/h, îi va mai lua peste un an să atingă o distanță echivalentă cu cea parcursă de lumină într-o zi. Când va ajunge la 25,9 miliarde de kilometri depărtare de Terra, o călătorie ce a durat aproape 50 de ani, Voyager 1 va fi, în cele din urmă, la o zi-lumină distanță de Terra.

Locul în care se încheie Sistemul Solar

Conform simulărilor efectuate cu ajutorul aplicației NASA Eyes on the Solar System, acest moment va avea loc pe 15 noiembrie 2026, iar sonda va atinge o zi-lumină față de Soare pe 28 ianuarie 2027. De aici înainte, Voyager 1 își va continua parcursul prin spațiu, coordonată de NASA, până când își va consuma energia, probabil la începutul anilor 2030.

Există diverse moduri prin care am putea defini „marginea” Sistemului Solar: fie acolo unde planetele se opresc, fie la Norul Oort, limita influenței gravitaționale a Soarelui, dincolo de care obiectele pot totuși reveni. Deși Voyager a părăsit heliosfera, s-ar putea considera că nu a traversat încă limita reală a Sistemului Solar.

„De-a lungul timpului, astronomii nu au reușit să ajungă la un consens privind punctul în care se termină Sistemul Solar. Unii cred că această frontieră este acolo unde gravitația Soarelui nu mai exercită influență, un punct situat dincolo de planete și de Norul Oort. Această graniță se află cam la jumătatea distanței până la cea mai apropiată stea, Proxima Centauri. La viteze de peste 56.000 km/h, sondele Voyager vor avea nevoie de aproximativ 40.000 de ani pentru a