Primii „refugiați științifici” care au scăpat de regimul Trump și își desfășoară în continuare cercetările în Franța

Primii „refugiați științifici” care au scăpat de regimul Trump și își desfășoară în continuare cercetările în Franța

Sub presiunea unei administrații care, conform opiniei lor, subminează educația și cercetarea, primii cercetători americani au început să părăsească Statele Unite pentru a-și continua activitățile științifice în Europa. Universitatea Aix-Marseille din Franța a anunțat oficial acceptarea primului grup de oameni de știință americani în cadrul programului „Safe Place for Science” – o inițiativă ce le oferă un refugiu academic celor care se simt afectați de politicile președintelui Donald Trump.

O nouă formă de migrație academică, în contextul tulburărilor politice

Aix-Marseille University (AMU) este prima instituție din Franța care implementa un program de acest tip, deși guvernul francez și Uniunea Europeană au demarat, în paralel, scheme de finanțare pentru atractivitatea cercetătorilor din SUA. Cei opt cercetători anunțați în acest prim lot vor fi, cel mai probabil, urmați de alții: deja au fost depuse peste 290 de aplicații, inclusiv de la instituții prestigioase precum Stanford și Yale.

Printre primii care au ajuns în Franța se numără Brian Sandberg, profesor de istorie la Northern Illinois University, specializat în schimbările climatice din perioada Micii Epoci Glaciare. Aflând despre inițiativa universității în timpul unui workshop în Marsilia, Sandberg a decis să aplice, explicând că „întreaga structură de cercetare și educație din Statele Unite este cu adevărat sub asediu”.

Președintele universității AMU, Éric Berton, a comparat situația cu migrarea academică din Europa premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial. El a subliniat că se lucrează la elaborarea unui statut juridic oficial pentru „refugiații științifici”, în parteneriat cu fostul președinte francez François Hollande.

Cercetători îngrijorați de viitorul științei în SUA

Printre cei care au aplicat se numără și James, un climatolog de la o universitate americană de prestigiu, și soția sa, care este cercetătoare în domeniul justiției și democrației. Ambii au declarat că lucrează în domenii „vizate” de administrația Trump și sunt îngrijorați de reducerea drastică a fondurilor. Deși James nu se identifică direct cu termenul de „refugiat”, el a recunoscut că decizia de a aplica reflectă o mare îngrijorare cu privire la viitorul cercetării în SUA.

Deși AMU are o reputație internațională mai puțin remarcată comparativ cu universitățile pariziene, a atras un număr considerabil de aplicații. Președintele instituției a menționat că volumul mare de cereri arată „urgența” cu care cercetătorii simt nevoia de a avea un mediu mai sigur și stabil pentru activitatea lor.

Cu toate acestea, tranziția nu este lipsită de dificultăți: de la diferențele salariale între Franța și SUA, la barierele de limbă sau la bugetele mai mici pentru cercetare. O antropoloagă biologică aflată la începutul carierei sale a declarat că ezită să semneze contractul până nu primește toate informațiile, dar a subliniat că o viață mai puțin stresantă și educația gratuită pentru copiii săi ar putea compensa diferențele financiare.

Universitatea a alocat deja 15 milioane de euro pentru acest program și solicită sprijinul guvernului francez pentru a dubla suma, ceea ce ar permite extinderea programului de la 20 la 39 de locuri.

Pentru mulți dintre acești cercetători, alegerea Franței nu este doar o decizie profesională, ci și una profund personală: o opțiune pentru stabilitate, libertate academică și siguranță într-o perioadă tumultoasă pentru știința americană.