Prima specie care a străbătut orbita Lunii nu a fost omul.

Prima specie care a străbătut orbita Lunii nu a fost omul.

Care a fost prima specie care a orbitat în jurul Lunii? Ai auzit expresia „încet și sigur câștigi cursa”? Ei bine, aceasta se aplică nu doar în povestea cu iepurele și țestoasa, ci și în… competiția pentru Lună.

Prima specie care a orbitat în jurul Lunii a fost cea a țestoaselor. Pe 18 septembrie 1968, sonda sovietică Zond 5 a reușit să înconjoare Luna, cu câteva luni înainte ca americanii să realizeze același lucru cu celebra misiune Apollo 8. Și totuși, de ce nu ne amintim această misiune ca fiind primul moment din istorie când o ființă a orbitat Luna? Pentru că Zond 5 nu avea echipaj uman. Ci două broaște țestoase rusești (Testudo horsfieldii).

Împreună cu ele, în cabină se aflau și câțiva viermi, muște și semințe, dar țestoasele au fost fără îndoială starurile acestei expediții fără precedent. Motivul? Testarea efectelor zborului spațial asupra organismelor vii.

Care a fost prima specie care a orbitat în jurul Lunii și cum a decurs totul?

Misiunea a avut loc la mai bine de un deceniu după ce URSS a surprins lumea cu lansarea primului satelit artificial, Sputnik 1, în 1957, declanșând astfel „Cursa Spațială” între Statele Unite și Uniunea Sovietică. Această competiție tehnologică și geopolitică a durat aproximativ 20 de ani, scrie IFL Science.

La sfârșitul anilor ’60, însă, URSS începea să piardă teren în fața americanilor. NASA avea deja racheta Saturn V și se pregătea intens pentru prima misiune cu echipaj uman. În schimb, sovieticii se confruntau cu numeroase dificultăți, inclusiv cu moartea tragică a cosmonautului Vladimir Komarov, cunoscut drept „omul care a căzut din spațiu”. Sovieticii nu dispuneau de un vehicul capabil să transporte în siguranță un echipaj uman în jurul Lunii și înapoi, cu toate proviziile necesare de hrană, apă și oxigen.

De ce țestoasele?

Dacă nu puteau trimite oameni, poate ar putea trimite… altceva. Și astfel, au intrat în acțiune cele două țestoase.

Zond 5 a fost lansată pe 14 septembrie 1968, iar reptilele au fost deja instalate la bord din data de 2 septembrie. Timp de aproape două săptămâni, au stat în capsulă fără hrană, deoarece oamenii de știință sovietici se temeau că alimentația ar putea influența datele biologice obținute în urma zborului.

Călătoria spre Lună și înapoi a durat șapte zile. După patru zile de zbor, sonda a orbitat Luna, ceea ce a însemnat că aceste două țestoase au devenit primele ființe vii care au realizat acest parcurs. Pe 21 septembrie 1968, capsula a aterizat în Oceanul Indian. Și țestoasele au supraviețuit fără probleme, deși, evident