O vitamină crucială ar putea avea cheia pentru păstrarea unui aspect tineresc al pielii

O vitamină crucială ar putea avea cheia pentru păstrarea unui aspect tineresc al pielii

Oamenii de știință au descoperit cheia pentru o piele care arată mai tânăr. O vitamină comună în fructele și legumele proaspete ar putea să încetinească unul dintre semnele evidente ale îmbătrânirii: subțierea pielii.

Care este cheia pentru o piele care arată mai tânără? Un nou studiu a demonstrat că vitamina C ajută la îngroșarea stratului superior al pielii (epiderma) în modele de piele umană crescute în laborator, prin reactivarea unor gene legate de creșterea celulară. În plus, concentrațiile de vitamina C care ajung la piele prin circulația sanguină sunt suficiente pentru a genera efecte vizibile.

Studiul, realizat în Japonia sub coordonarea farmacologului Yasunori Sato, de la Universitatea Hokuriku, subliniază potențialul vitaminei C de a combate unele dintre efectele îmbătrânirii asupra pielii, cel mai mare organ al corpului uman.

„Vitamina C pare să aibă un impact asupra structurii și funcționalității epidermei, în special prin controlul proliferării celulelor epidermice”, detaliază biologul Akihito Ishigami, de la Institutul Metropolitan de Geriatrie și Gerontologie din Tokyo.

Cheia pentru o piele care arată mai tânără: vitamina C

Cercetătorii au dorit să afle dacă vitamina C stimulează multiplicarea și diferențierea celulară prin modificări epigenetice, mai exact, prin demetilarea ADN-ului, un mecanism care activează sau dezactivează gene fără a modifica codul genetic.

Pielea sănătoasă conține niveluri mari de vitamina C, ceea ce sugerează un mecanism activ de acumulare. Pe de altă parte, pielea îmbătrânită sau afectată de radiațiile UV are niveluri mai scăzute, raportează Science Alert.

Știm deja că vitamina C stimulează producția de colagen, protejează împotriva daunelor cauzate de UV și joacă un rol antioxidant. Acum, studiul aduce dovezi că aceasta ajută și la activarea genelor care controlează creșterea celulelor pielii.

Ce rezultate au obținut cercetătorii?

Pentru experiment, cercetătorii au crescut keratinocite umane (celulele principale din epidermă) în vase speciale, expuse la aer în partea de sus și alimentate cu o soluție nutritivă din partea de jos, imitând modul în care pielea funcționează în organismul uman. În acea soluție, au adăugat vitamina C în concentrații similare celor care ajung în mod natural în piele prin sânge. Un grup de control nu a primit vitamina C.

După o săptămână, modelele de piele hrănite cu vitamina C prezentau un strat epidermic viu mai gros comparativ cu grupul de control, iar după două săptămâni, acest efect era și mai evident. Pe de altă parte, stratul exterior (stratum corneum), format doar din celule moarte, era mai subțire, un indiciu că vitamina C promovează regenerarea activă a pielii.

Secvențierea ADN-ului și ARN-ului a constat că acest efect era legat de un proces de demetilare, activat prin vitamina C. Vitamina contribuie la regenerarea unei forme speciale de fier necesară enzimelor care activează genele responsabile de multiplicarea celulară.