Nicolaus Copernic a creat un model astronomic heliocentric pentru sistemul planetar, pe care l-a detaliat în lucrarea sa inovatoare „De revolutionibus orbium coelestium”. Această viziune a reprezentat o transformare radicală a modului în care omenirea percepea Universul, o schimbare care a revoluționat pentru totdeauna modul în care observăm cerul și, din păcate, i-a adus nemulțumirea Bisericii Catolice timp de multe decenii după decedarea sa. Acum, un grup de arheologi amatori ar putea fi pe cale să fi descoperit un compas care ar fi putut aparține lui Nicolaus Copernic.
conform publicației La Brújula Verde, o echipă de cercetare arheologică denumită Warminska Grupa Eksploracyjna desfășura investigații în grădinile Bazilicii Arhicatredale a Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Andrei din nordul Poloniei.
Această catedrală, cunoscută și sub denumirea Catedrala Frombork, este locul unde cercetătorii au utilizat radar de penetrare a solului și au descoperit o cameră subterană cu trei tuneluri. Acolo au găsit un compas vechi de 500 de ani, similar cu cel cu care Copernic este adesea ilustrat în picturi sau gravuri.
„Această descoperire extraordinară ne transportă în perioada în care Copernic făcea descoperirile sale revoluționare și deschide noi perspective asupra modului în care acesta își desfășura activitatea”, a declarat Misja Skarb, membru al organizației arheologice.
Compasul care i-ar fi putut aparține lui Nicolaus Copernic
Deși nu există dovezi clare că acesta este compasul care i-ar fi aparținut lui Nicolaus Copernic, există motive întemeiate pentru a considera că ar putea exista o legătură. Așa cum menționează Biography.com, după studiile sale de la Universitatea din Cracovia în anii 1490, perioada în care a început să-și dezvolte interesul pentru matematică și astronomie, Copernic a obținut o funcție de canonic la catedrala din Frombork. „Această poziție i-a permis să-și finanțeze studiile atât timp cât dorea. Totuși, slujba era copleșitoare, iar el putea să își dedice timpul cercetărilor doar în orele sale libere”, menționează sursa.
Ulterior, Copernic a studiat și la Universitățile din Bologna și Padova, însă începând cu anul 1510 s-a întors la Frombork, unde a formulat teoria heliocentrică.
Ce reprezintă heliocentrismul?
Heliocentrismul, după cum sugerează și denumirea, plasa Soarele în centrul Universului, spre deosebire de modelul geocentric susținut de Biserică, în care Pământul era văzut ca centrul. (Deși din punct de vedere cosmic modelul nu este complet corect, pentru sistemul nostru solar este.) Frombork este și locul unde Copernic a locuit până la finalul vieții, decedând pe 24 mai 1543.
Un alt argument care susține ideea că acest compas ar fi putut aparține marelui astronom