**De ce Marte se prezintă ca o planetă aridă și neprimitoare, în timp ce pe Pământ viața a evoluat timp de miliarde de ani? O descoperire recentă realizată de roverul Curiosity al NASA ar putea să ofere un indiciu esențial pentru acest mister cosmic.**
Cercetătorii consideră că Marte deține în prezent toți compușii necesari existenței vieții — cu o excepție vitală: apa în formă lichidă. Suprafața acestei planete este marcată totuși de canale uscate, albiile unor râuri antice și ce par a fi fost lacuri, un semn evident că în trecut apa a existat.
În prezent, mai multe rovere – cum ar fi Perseverance și Curiosity – investighează indicii de viață microscopică care ar fi putut să existe în acele ere mai favorabile.
La începutul acestui an, Curiosity a descoperit în roci dovezi bogate în minerale carbonatate – precum calcarul, ce este comun și pe Pământ. Aceste minerale funcționează ca un burete, insuflând dioxid de carbon din atmosferă și stocându-l în rocă solidă.
Conform unui nou studiu publicat în revista [*Nature*](https://www.nature.com/articles/s41586-025-09161-1), această descoperire ar putea să schimbe radical înțelegerea noastră asupra istoriei climatice a planetei Marte.
## Un indiciu esențial pentru un mister cosmic
„Au existat momente și [locuri pe Marte](https://www.descopera.ro/stiinta/20890554-culorile-incredibile-ale-planetei-marte-observate-cu-sonda-europeana-mars-express) unde condițiile ar fi permis viața, dar acestea au fost doar episoade scurte, nu norma”, a spus Edwin Kite, planetolog la Universitatea din Chicago și coautor al studiului.
Pe Pământ, ciclul climatic este menținut printr-o balanță între captarea CO₂ în rocă și eliberarea lui în atmosferă prin activitate vulcanică. Acest mecanism asigură o temperatură stabilă și apă în stare lichidă.
Însă Marte prezintă un ritm slab de degazare vulcanică, ceea ce dezechilibrează acest ciclu și menține planeta rece, aridă și sterilă pentru sute de milioane de ani. Modelele create de cercetători sugerează că episoadele scurte cu apă lichidă au fost urmate de peste 100 de milioane de ani de desert total. Totuși, Kite nu exclude posibilitatea existenței unor rezerve de apă lichidă adânc sub suprafață, încă neidentificate.
Perseverance, roverul care a ajuns în 2021 pe [o deltă marțiană antică](https://www.descopera.ro/stiinta/20890489-oamenii-de-stiinta-au-descoperit-ca-planeta-marte-nu-este-rotunda), a întâlnit și el dovezi ale carbonatelor, în zona unui fost lac uscat.
## Marte ne poate ajuta să înțelegem cât de frecventă este viața în Univers
Următorul pas este esențial: aducerea de [mostre de rocă de pe Marte](https://www.descopera.ro/stiinta/20886109-locul-in-care-oamenii-ar-putea-trai-pe-marte-descoperit-de-o-cercetatoare) pe Pământ, un obiectiv urmărit atât de NASA, cât și de China, în cadrul unor misiuni planificate pentru deceniul următor.
Căutarea vieții pe Marte depășește curiozitatea științifică. Este o căutare a răspunsului la întrebarea: cât de comună este viața în Univers?
Din anii ’90, astronomii au identificat aproape 6.000 de exoplanete, dar doar Marte și Pământul oferă oportunitatea de a examina rocile în detaliu pentru a reconstrui istoria unei planete, scrie [ScienceAlert](https://www.sciencealert.com/nasa-discovery-could-explain-why-weve-never-found-life-on-mars).
Dacă Marte nu a găzduit forme primitive de viață în perioadele sale umede, atunci originea vieții ar putea fi extrem de rară. Dar dacă vom descoperi