Astronomii au identificat o veritabilă „fosilă cosmică”: o galaxie înghețată în timp pentru miliarde de ani.
Similar cu fosilele de dinozauri care ajută la înțelegerea evoluției vieții pe Pământ, această galaxie înghețată în timp, KiDS J0842+0059, ar putea oferi informații cruciali despre evoluția Universului.
O „fosilă cosmică” se referă la o galaxie care a reușit să rămână intactă de-a lungul timpului, fără a fi afectată de coliziuni sau interacțiuni cu alte galaxii. Aceasta le transformă în capsule ale timpului, conservate în formă originală, care permit astronomilor să examineze cum arătau galaxiile în primele stadii ale cosmosului. Studiile recente, bazate pe date obținute cu Telescopul Binocular Mare (LBT), au arătat că această galaxie a rămas practic neschimbată timp de aproximativ 7 miliarde de ani.
„Am descoperit o galaxie care a fost ‘perfect conservată’ timp de miliarde de ani, o descoperire arheologică veritabilă, care ne arată cum s-au format primele galaxii și ne ajută să înțelegem cum a evoluat Universul până în prezent. Galaxiile fosile sunt asemeni dinozaurilor Universului: prin studiul lor, putem înțelege condițiile în care s-au dezvoltat și cum au evoluat galaxiile masive pe care le vedem astăzi”, a afirmat Crescenzo Tortora, cercetător la Institutul Național de Astrofizică (INAF) din Italia, și co-lider al echipei.
Astronomii au identificat o galaxie înghețată în timp
KiDS J0842+0059, situată la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină de Pământ, a fost descoperită în 2018 în cadrul proiectului Kilo Degree Survey (KiDS).
Imaginile capturate cu telescopul VST (Very Large Telescope Survey Telescope) au permis astronomilor să calculeze dimensiunea și masa galaxiei, măsurători ulterior rafinate cu ajutorul telescopului VLT (Very Large Telescope) și al spectrografului său, X-Shooter.
În acest mod, s-a stabilit că galaxia are o masă stelară de aproximativ 100 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, însă este mai compactă decât alte galaxii cu masă similară. De asemenea, se părea că nu a format stele în cea mai mare parte a existenței sale, ceea ce a condus la clasificarea sa ca posibilă galaxie fosilă.
Pentru a reduce incertitudinile legate de dimensiunea și structura galaxiei, echipa a utilizat sistemul de optică adaptivă al telescopului LBT, obținând imagini de zece ori mai detaliate decât cele anterioare.
„Datele de la LBT ne-au permis să confirmăm că KiDS J0842+0059 este într-adevăr compactă, ceea ce înseamnă că este o veritabilă galaxie fosilă, având o formă similară cu a galaxiei NGC 1277 și cu a altor galaxii compacte din Universul timpuriu. Este pentru prima dată când reușim să facem acest lucru cu o astfel de rezoluție pentru o galaxie fosilă atât de îndepărtată”, a explicat Chiara Spiniello, cercetătoare la Universitatea Oxford (Ang