În societatea contemporană, zgomotul persistent generat de trafic și echipamente industriale devine din ce în ce mai enervant. Totuși, o inovație inspirată de bufnițe, maești ale zborului tăcut, promite să diminueze semnificativ poluarea fonică. Specialiștii de la Universitatea Tiangong din China au creat un aerogel cu două straturi, capabil să absoarbă 58% din undele sonore. Acest nou material ar putea fi folosit pentru a diminua zgomotul în medii precum automobilele și fabricile.
Bufnițele se deplasează fără zgomot deoarece au pene cu margini franjurate care interferează cu curenții de aer, diminuând sunetele de frecvență înaltă. Inspirat de aceste caracteristici, aerogelul dispune de un strat inferior poros care absoarbe zgomotele joase și un strat superior din nanofibre de siliciu ce captează sunetele înalte. Astfel, materialul este eficient și acoperă o gamă variată de frecvențe sonore, comparativ cu materialele convenționale.
Experimentele au demonstrat că aerogelul poate reduce intensitatea sonoră a unui motor auto de la 87,5 decibeli la 78,6 decibeli. Este, de asemenea, rezistent, menținându-și eficiența chiar și după 100 de cicluri de compresie. Acest aerogel are potențialul de a deveni o soluție ecologică și eficientă pentru a combate poluarea sonoră, un pericol real pentru sănătate, legat de probleme cum ar fi pierderea auzului și hipertensiunea. Rezultatele acestor studii au fost publicate în revista “ACS Applied Materials & Interfaces”.