Un pasionat care utiliza un detector de metale a găsit o brățară vikingă din aur veche de 1.000 de ani — un obiect realizat prin combinarea a opt tije de aur — care fusese, probabil, tăiată pentru ca deținătorul să poată face față cheltuielilor în tranzacții financiare.
Brățara a fost descoperită de Ronald Clucas pe Insula Man, o insulă situată în Marea Irlandei, între Marea Britanie și Irlanda. Pe această insulă au fost descoperite numeroase artefacte din Epoca Vikingă (793 – 1066 d.Hr.), care a fost utilizată inițial de vikingi pentru comerț, aceștia stabilindu-se acolo începând cu anii 800.
„A fost o surpriză destul de mare să descopăr această piesă minunată de aur, nici măcar nu-mi venea să cred la început!” a declarat Clucas, membru al Societății Detectoriștilor Manx, într-un comunicat de presă al Manx National Heritage. „Aurul generează, în general, un semnal foarte slab pe detector, așa că nu poți anticipa ce vei găsi.”
Cine a creat brățara cu aproximativ un mileniu în urmă era evident un meșter talentat, împletind cele opt tije de aur.
Clucas a găsit brățara pliabilă, cu o lățime de aproximativ 3,7 cm și o lungime de 7,7 cm. Aceasta cântărește aproape 27,3 grame — o „greutate semnificativă” pentru o bijuterie de această dimensiune, conform comunicatului.
Au fost descoperite pe insulă numeroase artefacte din Epoca Vikingă.
Adjunctul medicului legist de pe Insula Man a declarat oficial că brățara este o „comoară” — un termen utilizat pentru a desemna artefactele din metale prețioase care au cel puțin 300 de ani.
Aceasta este a doua „comoară vikingă” găsită de Clucas, care practică detecția de metale de 50 de ani. Anterior, el a descoperit un lingou de argint și un altul de plumb în 2005.
Brățara, datată între anii 1000 și 1100 d.Hr., era utilizată atât ca bijuterie, cât și ca monedă, conform lui Allison Fox, curator de arheologie la Manx National Heritage.
„Astfel de bijuterii aveau multiple funcții în Epoca Vikingă — atât ca bunuri personale valoroase, cât și ca simboluri vizibile ale averii,” a afirmat Fox. „Erau ușor de transportat și puteau fi folosite în tranzacții financiare.”
Brățara servea atât ca bijuterie, cât și ca monedă.
În multe cazuri, vikingii utilizau „hacksilver” — bucăți de argint tăiate, cântărite pentru a le stabili valoarea în schimburi. Pe Insula Man exista o economie duală bazată pe monede și pe lingouri din argint sau aur. Totuși, piesele din aur sunt mai rar întâlnite în perioada vikingă, ceea ce face ca această brățară complexă să fie o descoperire notabilă.
Fox a subliniat că brățara a fost probabil tăiată de două ori, posibil în cadrul a două tranzacții distincte.
„O tăietură a îndepărtat capătul terminal al brățării, iar cealaltă a secționat brățara originală aproape în jumătate,” a declarat Fox, conform LiveScience.
Brățara este acum expusă în galeria vikingă a Muzeului Manx, alături de alte comori din argint și aur din Epoca Vikingă.
Vă sugerăm să citiți și:
[Un arheolog care navighează precum un viking a făcut descoperiri neașteptate](https://www.descopera.ro/istorie/20862805-un-arheolog-care-navigheaza-precum-un-viking-a-facut-descoperiri-neasteptate)
[Descoperire rară pe o insulă care pe vremea vikingilor era un mare centru comercial](https://www.descopera.ro/istorie/20862806-descoperire-rare-pe-o-insula-care-pe-vremea-vikingilor-era-un-mare-centru-comercial)