O analiză genetică a scos la iveală realitatea despre „regele-divin” din epoca neolitică a Irlandei

O analiză genetică a scos la iveală realitatea despre „regele-divin” din epoca neolitică a Irlandei

Un bărbat a fost îngropat în mormântul megalitic Newgrange din Irlanda acum 5.000 de ani, fiind considerat un „rege-zeu” din cauza originii sale incestuoase, dar conform unui nou studiu publicat în revista Antiquity, el nu a fost nici rege, nici zeu.

Analiza ADN-ului antic realizată în 2020 a relevat că bărbatul, cunoscut sub numele de NG10, s-a născut dintr-o relație incestuoasă între rude de gradul întâi, cel mai probabil frate și soră.

Din acest motiv și datorită înmormântării sale în impresionantul mormânt Newgrange, cercetătorii au speculat că acesta făcea parte dintr-o dinastie elitistă, asemănându-l cu „regii-zei” din Egiptul antic și civilizația Inca.

O situație unică în Irlanda și Marea Britanie neolitică

Cu toate acestea, Jessica Smyth, profesor asociat de arheologie la University College Dublin și autor principal al acestui nou studiu, contestă această interpretare. „Niciunul dintre înregistrările arheologice din Irlanda neolitică nu sugerează că ‘regii’ sau vreo formă de ierarhie regală au existat în acea epocă”, a afirmat Smyth.

Cercetătorii subliniază că incestul reprezintă până acum o situație unică în Irlanda și Marea Britanie neolitică și că ideea că ar fi reprezentat o elită este doar o interpretare. De fapt, dovezile inegalității sociale în Irlanda neolitică, perioada dintre 4000 și 2500 î.Hr., sunt foarte limitate.

Newgrange, construit în jurul anului 3100 î.Hr. și descoperit din nou în 1699, este un mormânt vast cu un pasaj interior care duce la o cameră funerară. Scheletele găsite în tumulul Newgrange erau dezarticulate, ceea ce indică faptul că rămășițele au fost probabil relocate în mormânt la o perioadă după deces.

Criteriile pentru înmormântarea la Newgrange nu sunt clare, potrivit cercetătorilor, deoarece printre cei îngropați se regăsesc sugari, bătrâni, bărbați și femei, precum și persoane cu dizabilități.