Muzica are un impact pozitiv asupra stării de spirit și a memoriei într-un mod atât de semnificativ, încât unele metode terapeutice pentru afecțiuni precum Alzheimer sau demența includ terapia muzicală.
Totuși, modul în care muzica influențează memoria umană a rămas o enigmă pentru cercetători de-a lungul anilor.
Un nou studiu publicat în revista JNeurosci, realizat de Kayla Clark (de la Rice University) și Stephanie Leal (de la University of California, Los Angeles), a analizat ce elemente ale muzicii afectează memoria la oameni.
Muzica nu are același impact asupra tuturor indivizilor
După ce participanții la studiu au vizualizat imagini din cotidian, cercetătorii au redat muzică și au variat anumite trăsături ale acesteia.
Anumite caracteristici – precum tonul vesel sau trist al pieselor, ori familiaritatea cu melodia pe care participanții o aveau– nu au avut niciun efect asupra păstrării imaginilor în memorie.
Cu toate acestea, variațiile individuale în intensitatea emoțiilor evocate de muzică au influențat direct abilitatea de a reaminti anumite evenimente, potrivit EurekAlert.
Încă nu este clar cum muzica îmbunătățește memoria pentru cercetători
„Pe măsură ce participanții la studiu deveneau tot mai emoționați de muzică și melodii, cu atât mai bine își amintau esența unui eveniment și detaliile acestuia. În contrast, cei cu reacții emoționale mai reduse rețineau mai multe elemente din evenimentele anterioare”, a declarat Clark.
Autorii lucrării afirmă că descoperirile studiului sugerează o particularitate a modului în care muzica îmbunătățește diferitele aspecte ale memoriei umane, însă fenomenul nu este încă complet înțeles de știință.
Ei subliniază că intervențiile muzicale destinate îmbunătățirii memoriei la pacienți ar trebui să fie personalizate, deoarece muzica nu afectează în mod identic toți indivizii.
Vă recomandăm să citiți și:
<a href="https://www.descopera.ro/dnews/20884518-pentru-prima-data-cercetatorii-au-cartografiat-circuitul-cerebral-prin-care-stresul-afecteaza-somnul-si