Modul în care animalele se mișcă în grupuri este un aspect captivant al comportamentului lor. Elefanții, de pildă, formează cercuri pentru a-i apăra pe cei mici, iar balenele generează inele de bule pentru a prinde prada. Recent, cercetările au scos la iveală motivul pentru care babuinii se deplasează în șir indian, iar rațiunea este mult mai „umană” decât am crede.
Cercetătorii au analizat babuinii chacma (Papio ursinus) din Parcul Da Gama, situat în Peninsula Cape din Africa de Sud. Aceștia sunt recunoscuți pentru modul în care se mișcă: în șir indian, în linii drepte, denumite „progresii”. Deși au fost făcute încercări de a explica de ce babuinii călătoresc în șir indian, nu s-a ajuns până acum la o concluzie clară.
Echipa de cercetare a luat în considerare patru potențiale motive pentru care babuinii ar alege acest tip de mișcare: protecția membrilor vulnerabili ai grupului, urmarea unui lider, competiția pentru resurse sau organizarea bazată pe relații sociale.
De ce călătoresc babuinii în șir indian
După examinarea a 78 de astfel de progresii pe parcursul a 36 de zile, cercetătorii au observat că ordinea din șir nu este întâmplătoare. Ba dimpotrivă, aceasta pare să fie influențată de ierarhia socială și de relațiile de prietenie dintre indivizi. Progresiile aveau o durată medie de 10 minute, dar unele puteau depăși chiar și o oră.
„Surprinzător, ordinea constantă în care se mișcau babuinii nu are a face cu evitarea pericolelor, așa cum observăm la animalele-pradă care se așază în mijlocul grupului, și nici cu accesul la hrană sau apă, cum fac zebrele Equus quagga. Este pur și simplu vorba despre prieteniile lor. Ei se mișcă alături de cei cu care au legături sociale, iar acest lucru creează o ordine constantă,” a declarat dr. Andrew King, profesor asociat la Universitatea Swansea (Țara Galilor).
Când preferă babuinii să călătorească?
Cele mai multe dintre aceste mișcări aveau loc după-amiaza târziu sau seara, când grupul se întorcea la locurile de dormit. Spre surpriza tuturor, masculii dominanți nu se aflau în frunte, ci mai degrabă în mijlocul grupului. Acest aspect contrazice teoria că babuinii ar fi conduși de un lider clar care stabilește direcția, subliniază IFL Science.
„În grupul observat, indivizii cu o rețea socială mai bine dezvoltată și poziții superioare în ierarhie mergeau, de obicei, în centrul șirului, în vreme ce babuinii de rang inferior erau frecvent în față sau în spate. Cum grupul știe deja încotro se îndreaptă, de exemplu, spre un loc familiar de dormit, cei din față nu sunt neapărat lideri. Pur și simplu au fost primii,” a adăugat King.
Studiul a dovedit că ordinea de deplasare se repetă, sugerând că babuinii preferă compania acelorași „prieteni”. Cei de rang inferior, cu relații sociale mai puține, tind să fie mai izolați, fie în față, fie în spatele coloanei. Pe de altă parte, indivizii dominanți, bine integrați în ierarhie, se găseau adesea în mijloc și aveau parte de o mai mare diversitate în ceea ce privește tovarășii de mers, indicând un cerc social mai extins.
Pe scurt, babuinii călătoresc în șir indian deoarece doresc să fie alături de prietenii lor.
Studiul a fost publicat în revista Behavioral Ecology.