În centrul nordic al Moldovei: Legende și realități despre somnii gigantici din apele Prutului
În extremitatea nordică a Moldovei, unde Prutul conturează granița naturală dintre România și Republica Moldova, natura își păstrează aerul sălbatic și misterios. Între dealuri blânde și sate liniștite, se află lacul de acumulare de la Stânca-Costești – locul unde legendele despre somnii uriași se integrează în viața cotidiană a pescarilor și localnicilor. Aici, în adâncurile întunecate și reci ale Prutului, se spune că viețuiesc „monștri” ai apelor: somnii de dimensiuni impresionante, greu de conceput pentru cei care nu cunosc lumea subacvatică a regiunii.
Povești pescărești cu accente legendare
Râul Prut, ce se întinde pe o distanță de 742 de kilometri, este renumit pentru biodiversitatea sa remarcabilă. Una dintre speciile emblematice care colcăie în apele acestui râu este somnul (Silurus glanis) – un pește prădător de apă dulce care poate ajunge la 3 metri lungime și o greutate de peste 140 de kilograme. Astfel de exemplare neobișnuite au devenit sursa unor povestiri fantastice, transmise de la o generație la alta.
Nea Ilie, un localnic în vârstă de peste 70 de ani din comuna Ripiceni, povestește cu nostalgie întâlnirea cu un astfel de exemplar: „Era cât o Dacie. L-au întins de la capotă până la portbagaj. Iar odată, am văzut cu ochii mei cum se ridică spinarea unuia în mijlocul apei. M-am speriat și am tras barca imediat la mal.”
Tipuri de relatări ca aceasta sunt frecvente în zonă, sporind atracția și fascinația pentru lacul Stânca-Costești și apele Prutului. În anii ’70, chiar și scafandrii care lucrau la construcția barajului din apropiere au solicitat măsuri suplimentare de protecție după ce s-au confruntat cu acești „monștri”. Conform localnicilor din Ștefănești, aceștia au cerut cuști metalice de siguranță, temându-se de creaturile care se învârteau în adâncuri.
Ce spun experții: Realitate sau mit?
Poveștile captivante continuă să existe și în prezent, dar realitatea biologică este ușor diferită, chiar dacă fascinantă la rândul ei. Cosmin Humelnicu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoșani, confirmă că de-a lungul anilor, în Prut și Siret au fost capturate exemplare impresionante.
„Pe Prut și chiar și pe Siret, avem somni de dimensiuni impresionante. Sunt adevărate trofee pentru pescari. Numai anul trecut s-au prins somni de aproape 90 kg,” a afirmat Humelnicu.
Deși sunt masivi, acești pești nu reprezintă un pericol pentru oameni. Somnul nu este o specie agresivă și atacă doar prada sa naturală – în special pești mai mici sau, ocazional, boboci de rață. „Pentru oameni, somnul nu este o amenințare. Nu atacă. Singurele victime pot fi bobocii de rață, deoarece sunt o pradă ușoară pentru acești răpitori,” a mai adăugat Humelnicu.
Între legendă și atracție
Chiar dacă din punct de vedere biologic, somnul nu este o amenințare, poveștile îmbogățesc folclorul local și atrag anual sute de pescari, în căutarea acelui „trofeu de basme”. Zona Prutului, în special în apropierea lacului Stânca-Costești, a devenit un veritabil paradis pentru pescari. Aici se desfășoară competiții și partide de pescuit de anduranță, iar speranța de a da peste un somn gigantic menține viu spiritul aventurii.
Totodată, aceste povești întăresc o legătură profundă a