Monarhul cu cea mai extinsă domnie din istorie este un nume nefolosit în rândul masei.

Monarhul cu cea mai extinsă domnie din istorie este un nume nefolosit în rândul masei.

Cine a fost cel mai durabil monarh din istorie? Atunci când regina Elisabeta a II-a a trecut în neființă, în septembrie 2022, cei 70 de ani pe care i-a petrecut pe tron nu au fost suficienți pentru a doborî recordul mondial stabilit de un monarh dintr-un stat suveran.

Ludovic al XIV-lea al Franței a avut o domnie de 72 de ani, încheindu-se cu moartea sa, în 1715; însă chiar și această perioadă considerabilă pare scurtă în comparație cu cea mai lungă domnie documentată din istorie.

Pentru a identifica un conducător care a domnit mai mult decât Regele Soare, trebuie să ne întoarcem la Egiptul Antic, în anul 2281 î.Hr. La acea vreme, un băiat de doar șase ani, pe nume Neferkare, cunoscut și ca Pepi al II-lea, a devenit faraon. A urmat o domnie tumultoasă, care a coincis cu prăbușirea Vechiului Regat și începutul unei epoci de instabilitate politică în vastul imperiu.

Cine a fost cel mai longeviv monarh din istorie?

Deși domnia lui Pepi al II-lea nu este marcată prin mari realizări, el deține totuși o distincție deosebită: este considerat cel mai longeviv monarh din istorie, deși această declarație este supusă dezbaterii. Cele mai multe informații referitoare la el sunt furnizate de istoricul antic Manetho, care susținea că Neferkare a condus Egiptul timp de 94 de ani și a murit la 100 de ani.

Cu toate acestea, Manetho a trăit cu circa 2.000 de ani mai târziu decât Pepi al II-lea, ceea ce ridică întrebări legate de exactitatea relatărilor sale. Totuși, informațiile sunt corroborate și de așa-numitul „Papirus al Regilor”, un document care înregistrează toți faraonii până în jurul anului 1650 î.Hr. și care indică faptul că Pepi a domnit mai mult de 90 de ani.

Controverse referitoare la domnia lui Neferkare

Plecând de la conducătorii mitologici precum Geb și Osiris, acest papirus constituie baza cronologiei egiptene antice. Problema este că documentul a fost redactat în timpul domniei lui Ramses al II-lea, în secolul al XIII-lea î.Hr., deci cu mai bine de o mie de ani după moartea lui Pepi.

Un aspect interesant este că lista regilor pare să fi fost scrisă pe spatele unui registru de taxe, sugerând astfel că papirusul a fost reciclat după ce și-a îndeplinit inițial rolul, notând IFL Science.

Din aceste motive, mulți istorici abordează cu scepticism durata domniei acestui faraon. Să atingi o vârstă de 100 de ani