cercetat că anumite specii de microbi din flora intestinală a omului pot prelua PFAS – substanțe chimice periculoase și persistente, cunoscute sub denumirea de „chimicale eterne”.
Studiile sugerează că stimularea acestor microorganisme din microbiomul nostru intestinal ar putea contribui la protejarea corpului de efectele nocive ale PFAS.
PFAS sunt legate de multiple probleme de sănătate, inclusiv: fertilitate redusă, întârzieri în dezvoltarea copiilor, un risc ridicat de diverse forme de cancer și afecțiuni cardiovasculare.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a descoperit o familie de bacterii care trăiesc în mod natural în intestinul uman și care pot absorbi diferite molecule PFAS din mediu. După ce nouă dintre aceste specii bacteriene au fost implantate în intestinul șoarecilor (în scopul „umanizării” microbiomului lor), bacteriile au reușit să acumuleze rapid PFAS-urile ingerate, care au fost ulterior excretate prin fecale.
De asemenea, s-a constatat că, pe măsură ce șoarecii erau expuși la concentrații din ce în ce mai mari de PFAS, microbii continuau să elimine un procent constant din aceste substanțe nocive. La câteva minute după expunere, bacteriile testate absorbiseră între 25% și 74% din substanțe.
Aceste substanțe sunt omniprezente în era modernă
Această cercetare reprezintă prima dovadă că microbiomul nostru intestinal ar putea avea un rol activ în eliminarea PFAS din organismul uman – deși acest lucru nu a fost încă investigat în mod direct la oameni.
În continuare, cercetătorii intenționează să utilizeze această descoperire pentru a crea suplimente probiotice care să crească populația acestor bacterii benefice în intestin, oferind astfel protecție împotriva efectelor toxice ale PFAS.
Concluziile au fost publicate în revista Nature Microbiology.
Aceste substanțe sunt omniprezente în lumea contemporană. Ele se regăsesc în produse uzuale precum: îmbrăcăminte rezistentă la apă, tigăi cu strat antiaderent, rujuri și ambalaje pentru alimente – datorită rezistenței lor la căldură, apă, ulei și grăsimi. Însă, deoarece se descompun în mii de ani, ele se acumulează în mediul înconjurător – și în corpurile noastre.
„Având în vedere amploarea problemei pe care o reprezintă PFAS și impactul lor asupra sănătății, este alarmant câte soluții limitate există pentru îndepărtarea lor din organism”, a declarat Dr. Kiran Patil, autor principal și cercetător la MRC Toxicology Unit (Universitatea Cambridge).
O toxină lentă
„Am descoperit că anumite bacterii intestinale umane au o abilitate notabilă de a absorbi PFAS la diferite niveluri de concentrație și le depozitează sub formă de agregate în interiorul celulelor. Datorită acestei agregări, bacteriile par să fie protejate de efectele toxice ale PFAS.”
În aprilie 2025, Marea Britanie a