Informații captivante despre Jean-Jacques Rousseau: a trimis toți copiii săi la orfelinat și a fost exilat de nenumărate ori.

Informații captivante despre Jean-Jacques Rousseau: a trimis toți copiii săi la orfelinat și a fost exilat de nenumărate ori.

Jean-Jacques Rousseau a fost un gânditor, scriitor și compozitor elvețian de limbă franceză, născut pe 28 iunie 1712 în Geneva, provenind dintr-o familie de origine franceză. Tatăl său, Isaac Rousseau, era ceasornicar, iar mama, Suzanne Bernard, a decedat la scurt timp după nașterea lui. Rousseau a avut o existență tumultoasă, marcată de exiluri și conflicte interioare. Lucrările sale au avut un efect profund asupra gândirii politice și educației, inspirând atât Iluminismul, cât și mișcările romantice ulterioare. Dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără „Contractul social” și „Emil, sau despre educație”. A murit pe 2 iulie 1778 în Ermenonville, Franța.

1. A fost autodidact
Deși nu a beneficiat de o educație formală constantă, Rousseau a învățat pe cont propriu prin citit. Tatăl său i-a insuflat pasiunea pentru cărți, iar tânărul Jean-Jacques a studiat lucrări clasice precum „Viețile paralele” ale lui Plutarh.

2. A fugit de acasă la 16 ani
Nemulțumit de viața din Geneva, Rousseau a părăsit orașul în 1728, îndreptându-se spre Franța. A trăit o perioadă sub protecția doamnei de Warens. Louise Éléonore de la Tour du Pil, cunoscută și ca Madame de Warens, a fost binefăcătoarea și iubita lui Jean-Jacques Rousseau.

3. A contribuit semnificativ la dezvoltarea genului autobiografic
Lucrarea sa „Confesiunile” (1782) este văzută ca prima autobiografie modernă, dezvăluind detalii intime și conflictele sale interioare într-un mod fără precedent.

4. Și-a abandonat toți copiii
Rousseau a avut cinci copii cu Thérèse Levasseur, servitoarea sa, pe care i-a lăsat la orfelinat. Ulterior, și-a exprimat regretul în „Confesiuni”, justificându-și alegerea prin sărăcie și incapacitatea de a-i crește. În acea perioadă, orfelinatele erau cunoscute pentru condițiile precare și rata ridicată de mortalitate, iar copiii săi au avut puține șanse de supraviețuire. Unele biografii susțin că Rousseau a încercat mai târziu să-i caute, dar fără succes, iar această decizie l-a bântuit pe tot parcursul vieții. Ironia istoriei este că, în vreme ce promova idealurile educației în „Emil”, Rousseau însuși nu a reușit să aplice principiile în propria familie.

5. A avut o relație conflictuală cu Voltaire
Deși Rousseau și Voltaire împărtășeau valorile Iluminismului, între ei a existat o tensiune intelectuală bine documentată. Divergențele de opinie au dus la un schimb acid de pamflete și scrisori, în care fiecare și-a exprimat criticile față de ideile celuilalt. Departe de a fi o ceartă publică în sensul modern, conflictul lor s-a manifestat prin texte polemice și ironii literare.

6. A influențat Revoluția Franceză
Ideile lui Rousseau despre egalitate și suveranitatea poporului au inspirat revoluționari precum Robespierre. „Contractul social” (1762) a devenit o carte fundamentală pentru mișcarea revoluționară.

7. A fost exilat de mai multe ori
Din cauza ideilor sale radicale, Rousseau a fost exilat din Franța, Geneva și Berna. Autoritățile l-au considerat un pericol social din cauza teoriilor din „Contractul social” care subminau autoritatea absolută a monarhilor. În Geneva, lucrarea „Emil sau Despre educație” a fost oficial condamnată pentru că susținea „doctrine imorale” și religia naturală, în loc de credința calvinistă oficială, o religie bazată pe conștiința individuală și simțul imanent al divinului, nu pe autoritatea clericală. Rousse