Astăzi se împlinesc 84 de ani de la momentul în care România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, un eveniment ce a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei țării. După o perioadă de neutralitate, Regatul României a suferit pierderi teritoriale considerabile în favoarea URSS, Ungariei și Bulgariei. Sub conducerea lui Ion Antonescu, România și-a modificat alianțele, alăturându-se Axei pe 22 iunie 1941, cu intenția de a recupera Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței, pierdute în urma presiunii sovietice.
După trei ani și două luni de război, conflictul continua să aibă un impact profund asupra țării. Armata sovietică opera deja în nordul Moldovei, ceea ce l-a determinat pe Regele Mihai să intervină. Antonescu, dorind să continue lupta alături de Axă, a refuzat să semneze un armistițiu cu Națiunile Unite. Drept urmare, Regele Mihai a decis să-l aresteze pe Antonescu, România trecând astfel de partea Aliaților.
Principalele campanii militare ale României în această perioadă au fost concentrarea pe eliberarea Basarabiei și Bucovinei, urmată de redobândirea Transilvaniei. În timp ce campania pentru Basarabia și Bucovina a fost pierdută, cea pentru Transilvania s-a încheiat cu succes.
Ziua de 22 iunie are și alte semnificații istorice notabile. În 1462, Ștefan cel Mare a încercat, fără succes, să captureze cetatea Chilia. Ulterior, în 1479, a început construcția cetății Chilia Nouă. În 1815, după înfrângerea de la Waterloo, Napoleon I a fost exilat pentru a doua oară pe Insula Sfânta Elena. O schimbare semnificativă a avut loc în 1970, când președintele american Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituție, mărind vârsta minimă de vot la 18 ani. Mai aproape de zilele noastre, în 1995, România a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Astfel, 22 iunie rămâne o dată cu profunde implicații istorice, marcând evenimente esențiale pentru România și pentru întreaga lume.