Giacomo Campiotti – regizor italian faimos pentru filmul său remarcabil, Doctor Jivago

Giacomo Campiotti – regizor italian faimos pentru filmul său remarcabil, Doctor Jivago

Despărțiți de timp: Cum colaborează autorii clasici cu regizorii moderni pentru creații cinematografice fără timp

Într-o societate în care timpul pare să divizeze generațiile și epocile culturale, există o legătură invizibilă și indestructibilă între trecut și prezent: arta. În special, conexiunea fină dintre literatura clasică și cinematografia contemporană a generat o formă pură de colaborare fără timp. Autorii ale căror lucrări au traversat decenii sau chiar secole continuă să stimuleze mințile creative ale regizorilor moderni, care, la rândul lor, insuflă o nouă viață acestor capodopere prin tehnici vizuale, transformând textul scris în povești memorabile pe marele ecran.

Doctor Jivago: De la pagini de carte la film

Unul dintre cele mai emblematice exemple ale acestei simbioze transcendente este adaptarea romanului Doctor Jivago de Boris Pasternak. Publicat în 1957, romanul – o epopee lirică despre iubire, destin și suferință în contextul Revoluției Ruse și al Primului Război Mondial – a fost interzis în Uniunea Sovietică din cauza perspectivei sale critice asupra evenimentelor istorice. Totuși, a obținut recunoaștere internațională și i-a adus autorului Premiul Nobel pentru Literatură în 1958.

De-a lungul anilor, Doctor Jivago a fost adaptat pe ecran de către mai mulți regizori, însă două versiuni cinematografice s-au evidențiat cu adevărat: cea din 1965, regizată de David Lean, și miniseria din 2002, realizată de italianul Giacomo Campiotti. Aceasta din urmă, în ciuda calității sale indiscutabile, a trecut într-o oarecare măsură neobservată de marile juriuri internaționale ale premiilor cinematografice.

Giacomo Campiotti: Un regizor italian cu spirit de clasic rus

Giacomo Campiotti s-a afirmat ca unul dintre regizorii italieni contemporani capabili să aducă la viață povești care depășesc simpla decorare sau replici dramatice. Născut în Varese, Lombardia, în 1957, Campiotti și-a început drumul în educație, dar a fost atras de teatru, unde a prins avânt prin creații inedite. Ulterior, și-a perfecționat abilitățile ca asistent de regie al binecunoscutului cineast Mario Monicelli.

În cariera sa, Campiotti a semnat producții cinematografice și miniserii de succes, cum ar fi Il segreto del bosco vecchio (1993) – o adaptare a unei opere de Dino Buzzati –, Corsa di primavera (1989), sau Come due coccodrilli (1994), ce a fost nominalizată la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 1996.

Cu Doctor Jivago (2002), Campiotti a demonstrat nu doar o loialitate față de opera lui Pasternak, ci și o sensibilitate regizorală rar întâlnită. Miniseria, în două părți, îi are în distribuție pe tânăra Keira Knightley, Hans Matheson și Sam Neill. Echipa a depus un efort considerabil în detalii, inclusiv garderoba, cu peste 3.000 de costume și 35.000 de articole vestimentare, creată de echipa coordonată de Annie Symons. În mod inexplicabil, în ciuda celor trei nominalizări la Premiul BAFTA (pentru regie, serial dramatic și costume), această adaptare a rămas fără premii prestigioase.

Doctor Jivago (1965): Un clasic al cinematografiei mondiale

Cu aproape patruzeci de ani înainte, versiunea cinematografică a lui David Lean din 1965 a reușit să impună povestea lui Pasternak în conștiința cinefilă internațională. Într-o producție grandioasă filmată în Spania (din cauza cenzurii sovietice), Lean a recreat Rusia revoluționară prin ochii poetului și medicului Yuri Jivago,