Fizicienii au stabilit perioada de timp în care Universul va începe să se micșoreze

Fizicienii au stabilit perioada de timp în care Universul va începe să se micșoreze

De-a lungul generațiilor, oamenii au privit la stele și s-au întrebat ce soartă va avea Universul. Se va extinde pentru totdeauna într-un vid rece și pustiu sau va avea un sfârșit mai dramatic? Un studiu sugerează că, în 7 miliarde de ani, Universul va începe să se contracteze.

Un nou studiu efectuat de fizicieni de la Universitatea Cornell (SUA), Universitatea Shanghai Jiao Tong (China) și alte instituții aduce un posibil răspuns, care este surprinzător de detaliat.

Folosind date din diverse proiecte astronomice, inclusiv Dark Energy Survey și Dark Energy Spectroscopic Instrument, cercetătorii au creat un model care prezice că Universul se va încheia într-un „Big Crunch” în aproximativ 33,3 miliarde de ani. Având în vedere că Universul are acum 13,8 miliarde de ani, asta înseamnă că mai avem aproximativ 20 de miliarde de ani până la colapsul final.

Această predicție contrazice ipoteza predominantă conform căreia Universul se va extinde la nesfârșit. În schimb, noul model sugerează că, după atingerea expansiunii maxime, în aproximativ 7 miliarde de ani, Universul va începe treptat să se micșoreze, până când totul se va prăbuși din nou într-un singur punct.

**Motivul pentru care Universul va începe să se micșoreze**

Elementul central este înțelegerea energiei întunecate, forța enigmatică care constituie aproximativ 70% din Univers și care influențează expansiunea acestuia. Multă vreme s-a crezut că energia întunecată acționează ca o constantă cosmică, menținând o presiune constantă ce împinge spațiul spre exterior etern.

Totuși, observațiile recente sugerează că energia întunecată ar putea fi dinamică. Cercetătorii propun un model care implică o particulă ultraușoară numită axion, combinată cu o constantă cosmologică negativă. Imaginează-ți un Univers ca pe un imens elastic: inițial, se extinde pe măsură ce elasticul se întinde. Totuși, la un moment dat, forța elastică devine mai puternică decât expansiunea și începe să atragă totul înapoi.

Conform acestui model, Universul va continua să se extindă, dar într-un ritm din ce în ce mai lent, până va atinge dimensiunea maximă, cu 69% mai mare decât în prezent, în aproximativ 7 miliarde de ani. După aceea, va începe o contracție graduală, urmată, în ultimele momente, de un colaps accelerat.

**Teoria încă nu a fost confirmată**

Desigur, această predicție vine cu o bună doză de incertitudine. Cercetătorii admit că modelul lor are marje largi de eroare, din cauza datelor observaționale încă limitate. Constanta cosmologică negativă care stă la baza acestei teorii este în continuare extrem de speculativă, iar scenariul unei expansiuni eterne rămâne posibil, subliniază Science Alert.

Totuși, ceea ce face această cercetare să fie cu adevărat captivantă nu este doar predicția în sine, ci faptul că în anii următori vom putea testa această ipoteză. Mai multe proiecte astronomice majore aflate în dezvoltare vor oferi măsurători mult mai precise ale comportamentului energiei întunecate, iar acest lucru ar putea confirma, ajusta sau respinge complet scenariul Big Crunch.

Chiar și dacă va fi confirmat, termenul de 20 de miliarde de ani nu reprezintă o criză iminentă. Ca termen de comparație, viața complexă pe Pământ există de doar aproximativ 600 de milioane de ani. Înainte de a începe prăbușirea Universului, Soarele va fi deja dispărut, iar galaxia noastră se va fi ciocnit cu Andromeda.

Chiar și așa, acest studiu reprezintă un pas semnificativ înainte pentru înțelegerea Universului. Pentru prima dată, oamenii de știință au formulat o predicție.