Explorarea materiei întunecate ar putea scoate la iveală un nou tip de stea.

Explorarea materiei întunecate ar putea scoate la iveală un nou tip de stea.

Un nou tip de stea, pitica întunecată, ar putea să se ascundă prin cosmos, sugerează o cercetare recentă. Aceste corpuri ipotetice, practic eterne, ar fi alimentate de anihilarea materiei întunecate. Chiar dacă ar fi slab luminate, există totuși o metodă prin care ar putea fi detectate.

Materia întunecată se consideră că umple Universul, dar fiind… întunecată, este dificil de observat. Nu reflectă și nu emite lumină, iar existența sa este dedusă doar din interacțiunile gravitaționale cu materia obișnuită. Deși cercetătorii o caută de decenii, nu a fost descoperită nicio dovadă directă.

Acum, astrofizicieni din Marea Britanie și SUA sugerează o nouă posibilă ascunzătoare pentru materia întunecată: nucleele piticelor cenușii.

Piticele cenușii sunt mai mari decât giganții gazoși, dar nu suficient de masive pentru a iniția fuziunea nucleară, procesul care alimentează stelele. Așa că plutesc prin spațiu ca niște lumi mari, reci și slab luminoase. Totuși, conform noului studiu, în regiunile cu o densitate sporită de materie întunecată, aceste pitice ar putea experimenta o transformare semnificativă.

Un nou tip de stea „pândește” prin Univers

Dacă materia întunecată se acumulează în miezul unei pitice cenușii și este de un anumit tip, cum ar fi particule masive slab interactive (WIMP-uri), aceste particule ar putea interacționa între ele și ar produce energie prin anihilare, alimentând astfel corpul respectiv. Cercetătorii denumesc acest nou tip de stea „pitică întunecată”.

„Aceste corpuri acumulează materie întunecată, iar acest lucru le permite să devină pitice întunecate. Cu cât ai mai multă materie întunecată în jur, cu atât mai multă poți captura. Iar cu cât ai mai multă în interiorul stelei, cu atât mai multă energie va fi generată prin anihilare,” explică Jeremy Sakstein, astrofizician la Universitatea din Hawai’i (SUA).

O ipoteză devine mai puternică în măsura în care este testabilă, iar cercetătorii propun o metodă de a verifica existența piticelor întunecate: identificarea litiului-7.

Această formă de litiu se consumă rapid în stelele obișnuite, din cauza temperaturilor ridicate. Însă în obiectele reci, precum piticele cenușii, ea poate supraviețui. De fapt, astronomii folosesc deja prezența litiului-7 pentru a confirma că un obiect este o pitică cenușie, scrie Science Alert.

Cu toate acestea, dacă o pitică cenușie este alimentată de anihilarea materiei întunecate, ea ar putea deveni mai mare și mai luminoasă decât o pitică roșie obișnuită cu aceeași masă. Așadar, dacă observi ceva ce pare o pitică roșie dar are semnătura chimică a litiului-7, e posibil să fi descoperit o pitică întunecată și poate chiar o dovadă a materiei întunecate.