Explicație: Care este motivul pentru care chinezii folosesc bețișoare pentru a se hrăni?

Explicație: Care este motivul pentru care chinezii folosesc bețișoare pentru a se hrăni?

De ce chinezii utilizează exclusiv bețișoare pentru a mânca? Se pare că disprețul față de un alt instrument obișnuit, cuțitul, exprimat de filozoful antic Confucius, un susținător al vegetarianismului, ar fi avut un rol esențial în consacrarea bețișoarelor ca unealta preferată pentru servirea mesei în China.

De ce chinezii folosesc doar bețișoare? Conform California Academy of Sciences (SUA), care păstrează colecția Rietz de tehnologie alimentară, bețișoarele au fost inventate în China în urmă cu circa 5.000 de ani.

Cele mai vechi versiuni ar fi fost ramuri simple utilizate pentru a scoate mâncarea din vasele de gătit. În jurul anului 400 î.Hr., pe măsură ce resursele deveneau din ce în ce mai rare, bucătari ingenioși au început să porționeze ingredientele în bucăți mici, ceea ce le permitea să gătească mai rapid și cu un consum redus de combustibil. Această nouă metodă de gătit a eliminat necesitatea utilizării cuțitelor la masă, ceea ce se alinia perfect cu principiile pacifiste promovate de Confucius, reflectate într-unul dintre celebrele sale citate: Omul demn și virtuos se abține de la abator și de la bucătărie. Și nu permite să existe cuțite pe masa sa.”

De ce chinezii folosesc doar bețișoare?

Până în anul 500 d.Hr., bețișoarele au ajuns și în Japonia, Vietnam și Coreea. In Japonia, acestea erau folosite la început exclusiv în ceremoniile religioase și erau realizate dintr-o bucată unică de bambus, îndoită la mijloc, asemănătoare cu o pensetă. Spre deosebire de concepțiile frecvente în Occident, thailandezii nu utilizează de obicei bețișoarele, conform Smithsonian magazine.

În perioada dinastiilor chineze, bețișoarele din argint erau ocazional folosite, deoarece se considera că acestea se vor întuneca la contactul cu mâncarea otrăvită. Această credință a dus probabil la multe confuzii, pentru că acum se știe că argintul nu reacționează la arsenic sau cianură, dar își poate modifica culoarea în prezența usturoiului, cepei sau ouălor stricate, alimente care eliberează hidrogen sulfurat.

Superstiții asociate cu bețișoarele

Alte superstiții legate de bețișoare s-au transmis până în prezent. Conform unui articol dintr-o publicație malaeziană, unii asiatici cred că primind un set inegal de bețișoare, vei avea parte de întârziere în prinderea unui tren, a unei bărci sau a unui avion. În Coreea există o veche superstiție care spune că „cu cât ții bețișoarele mai aproape de vârf, cu atât vei rămâne necăsătorit mai mult timp”.

Pe lângă dificultatea utilizării lor pentru în