Interzicerea sau impozitarea pungilor de plastic ajută la diminuarea numărului acestora pe plajele Statelor Unite, conform unui studiu referitor la deșeurile din țară, menționat de BBC.
Informațiile adunate din mii de campanii de curățare indică faptul că, în regiunile unde s-au adoptat măsuri pentru a restricționa utilizarea pungilor, acestea au fost reduse cu cel puțin 25% din totalul deșeurilor colectate, în comparație cu zonele care nu au implementat astfel de inițiative.
Restricțiile sau impozitele pe pungi s-au dovedit mai eficace la nivel de stat decât la nivel local, având un impact semnificativ mai mare în regiunile afectate deja de probleme grave legate de deșeuri.
Numărul pungilor de plastic identificat în SUA este în ascensiune
În ciuda acestor vești pozitive, cercetătorii subliniază că, în general, numărul pungilor de plastic găsite în SUA este în creștere, deși ritmul acestei creșteri este mai lent în regiunile care încearcă să facă față problemei. Regulamentele privind pungile de plastic în Statele Unite variază semnificativ de la un stat la altul, dar și între județe și orașe.
Măsurile adoptate variază de la interdicții totale și parțiale (în care sunt interzise doar pungile mai subțiri), la taxe pe pungi și legi de tip „pre-emption”, prin care statele restricționează județele și orașele de a reglementa utilizarea pungilor de plastic pe cont propriu.
Cercetătorii au analizat date din campanii de curățare a litoralului, unde pungile de plastic au fost documentate ca procent din totalul obiectelor colectate, și au comparat zonele cu o politică activă cu cele fără.
În medie, pungile constituiau 4,5% din obiectele strânse în aceste acțiuni, având statutul de al cincilea cel mai frecvent tip de deșeu, după mucurile de țigară, ambalajele alimentare, capacele de pet-uri din plastic și sticlele de băuturi din plastic.
Pentru analiza datelor au fost aplicate diverse modele statistice, estimând că reducerea procentuală a pungilor în regiunile cu politici active a variat între 25% și 47%.