Cum afectează vârsta mamei sănătatea nou-născuților?

Cum afectează vârsta mamei sănătatea nou-născuților?

Nașterea unui copil după vârsta de 40 de ani devine tot mai obișnuită, dar aceasta poate aduce riscuri crescute pentru copil. Cum le afectează bebelușii vârsta mamei lor?

Un studiu recent, bazat pe informații colectate de la peste 300.000 de nașteri înregistrate în Suedia, demonstrează că bebelușii nascuți de mame mai mature sunt mai predispuși să fie prematuri sau să întâmpine complicații, cu precădere când mama are 45 de ani sau mai mult.

În diverse colțuri ale lumii, femeile aleg să devină mame la vârste din ce în ce mai înaintate. În Suedia, în 2022, 4,8% dintre mame aveau cel puțin 40 de ani. Studii anterioare au subliniat numeroase diferențe între mamele tinere și cele mai în vârstă; printre acestea se regăsesc un indice de masă corporală (IMC) crescut, o proporție mai mare de utilizare a tehnologiilor de reproducere asistată, riscuri sporite de anumite afecțiuni pe parcursul sarcinii, și o frecvență mai mare a nașterilor prin cezariană. În considerarea acestor aspecte, cercetătorii din cadrul studiului actual au avut ca obiectiv să descopere cum sunt influențați bebelușii de vârsta mamei lor.

În ce mod sunt influențați bebelușii de vârsta mamei lor?

Studiul, publicat în revista Acta Paediatrica, a fost realizat pe baza datelor din Registrul Național al Nașterilor din Suedia, gestionat de Agenția Națională pentru Sănătate și Asistență Socială, care include toate sarcinile care au ajuns la cel puțin 22 de săptămâni și care au avut ca rezultat nașteri. Au fost analizate 312.221 de nașteri unice (gemenii au fost excluși) la femei cu vârste de peste 34 de ani, între 2010 și 2022.

Bebelușii au fost clasificați în trei categorii, în funcție de vârsta mamei: 35–39 de ani, 40–44 de ani și 45 de ani sau mai mult. Cercetătorii au fost deosebit de interesați de impactul pe care vârsta de peste 39 de ani îl are asupra sănătății nou-născutului. Grupul de comparație a fost format din copiii născuți de mame cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani.

„În primul rând, am observat că, în Suedia, complicațiile severe la naștere sunt rare, indiferent de vârsta mamei. Totuși, am descoperit că bebelușii mamelor mai în vârstă au un risc mai crescut de naștere prematură, moarte fetală, greutate scăzută în raport cu durata sarcinii și nivel redus de zahăr în sânge, comparativ cu cei născuți de mame care au vârste între 35 și 39 de ani. Cele mai mari riscuri s-au observat la copiii născuți de femei de 45 de ani sau mai mult”, afirmă Sofia Voss, autoarea principală a studiului, <a href="https