Culorile deosebite ale planetei Marte, surprinse de sonda europeană Mars Express

Culorile deosebite ale planetei Marte, surprinse de sonda europeană Mars Express

**Sonda Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA) a captat culorile fascinante ale lui Marte, unde galbenul și portocaliul ruginiu se îmbină cu nuanțe roșii intense și tonuri de maro profund. În mijlocul acestei palete marțiene se află nu unul, ci patru vârtejuri de praf, fiecare șerpuind peste suprafața planetei.**

Sonda Mars Express a ESA relevă culorile captivante ale lui Marte din Arcadia Planitia. Aceasta este o regiune deosebit de interesantă: situată la nord-vest de vasta provincie vulcanică Tharsis, unde se află cei mai înalți vulcani din întregul Sistem Solar, și se consideră că adăpostește gheață de apă aproape de suprafață, făcând-o un potențial loc de amartizare pentru misiunile viitoare.

Arcadia Planitia este în mare parte plată și acoperită de curgeri vechi de lavă solidificată, cu o vechime de maxim trei miliarde de ani. Imaginea surprinsă de High Resolution Stereo Camera (HRSC) a sondei Mars Express ne prezintă partea estică a câmpiei, punând în evidență o multitudine de forme de relief interesante.

## Culorile fascinante ale lui Marte, prezentate de o sondă a Agenției Spațiale Europene

La prima impresie, imaginea poate părea ușor neclară. Deși nu este cazul, această impresie este autentică: aerul este plin de particule minusculă care sunt purtate de vânturile marțiene, creând o ceață care face totul să pară puțin defocalizat. Pe Marte, vântul joacă un rol crucial în remodelarea continuă a peisajului, transportând nisipul dintr-un loc în altul.

Acest fenomen este extrem de vizibil aici. Partea superioară a imaginii, cu nuanțe roșiatice, este presărată cu creste alungite de rocă numite „yardanguri”, forme de relief fascinante întâlnite anterior de către Mars Express. Acestea au fost sculptate din rocă de vânturile marțiene care au transportat nisip și praf, asemănându-se cu zgârieturi paralele dispersate pe suprafață.

Yardangurile se află lângă o margine curbată mult mai mare, care traversează imaginea și o împarte aproape în două. Dincolo de acest arc, terenul devine mai întunecat. Culorile variate reflectă, probabil, compoziții diferite ale solului, cu zone bogate în fier (roșiatice) și altele bogate în silicați (închise la culoare), dar și proprietățile nisipului: densitatea, rugozitatea sau dimensiunea granulelor influențează modul și locul în care se acumulează pe suprafața marțiană.

## Vârtejurile de praf de pe Planeta Roșie

Deși Marte este o lume extrem de diferită de a noastră, putem observa fenomene familiare, precum vârtejurile de praf, întâlnite și în deșerturile aride ale Pământului.

Pe Marte, aceste tornade de praf de scurtă durată și foarte rapide apar frecvent, șerpuind peste câmpiile întinse. Acestea se formează atunci când suprafața se încălzește în timpul amiezii și încălzește straturile de aer de deasupra, generând un curent ascendent care creează un vârtej și atrage în el praf și nisip. Unele dintre aceste vârtejuri durează mai mult de o oră, în timp ce altele mai mici dispar în câteva minute.

Deși asemănătoare cu cele de pe Pământ, vârtejurile marțiene sunt considerabil mai mari, din cauza diferențelor de temperatură mai pronunțate pe planetă. Ele pot atinge viteze de până la 45 m/s și înălțimi de până la 8 km, aproape ca Everestul, subliniază ESA.

Imaginea realizată de HRSC înfățișează patru vârtejuri de praf, vizibile ca mici pete luminoase cu umbre rozalii.