Criptă funerară veche de 400 de ani, sigilată, găsită de arheologi într-o biserică din Franța

Criptă funerară veche de 400 de ani, sigilată, găsită de arheologi într-o biserică din Franța

În urma unei renovări calamitate din anii 1970, arheologii care au fost însărcinați cu analiza daunei acumulate de-a lungul anilor au descoperit straturi surprinzătoare de istorie în Biserica Saint-Philibert din Franța.

Această biserică datând din secolul al XII-lea este singura construcție din orașul Dijon, Franța, construită „în stil roman”.

După Revoluția Frenchă, biserica a fost dezafectată și utilizată ca depozit de sare în a doua jumătate a secolului XX, ceea ce a provocat deteriorări grave structurii sale de piatră.

Într-o tentativă nereușită de restaurare din 1974, a fost turnată o placă de beton încălzită, care a atras și mai multă umiditate și sare în pereții deja vulnerabili, cauzând crăpături în piatră, notează ScienceAlert.

Singura construcție din orașul Dijon realizată „în stil roman”

Placa de beton a fost ulterior îndepărtată, iar în cadrul unei noi campanii de restaurare, arheologii de la Institutul Național de Cercetare Arheologică Preventivă (INRAP) au făcut o descoperire semnificativă.

Sub placă, au dat peste o scară uitată de vreme, care conduce către o criptă funerară sigilată de cel puțin 400 de ani. Aici se găsesc rămășițele a zeci de persoane – posibil victime ale unei calamitați precum o pandemie sau o foamete.

„În zona transeptului a fost descoperită și o criptă, care datează, cel mai probabil, din secolele XV–XVI,” subliniază cercetătorii INRAP într-un comunicat.

Victime ale unei calamitați precum o pandemie sau o foamete

„În interiorul acesteia, decedații – atât copii, cât și adulți – sunt îngropați în sicrie, iar oasele fiecărei persoane au fost împinse spre margini pentru a face loc celor care au decedat ulterior.”

Săpăturile au relevat și alte straturi istorice, inclusiv morminte pavate din secolele XI–XIII și sarcofage datând din secolul al VI-lea.

„Excavarea, planificată să ajungă la o adâncime de trei metri, a scos la iveală rămășițe care datează din Antichitatea Târzie până în epoca modernă,” indică echipa în comunicatul dat publicității.

Vă sugerăm să citiți și:

Arheologii au descoperit o criptă mayașă care conține urme ale unor jocuri rituale

<a href="https://www.descopera.ro/istorie/19572218-un-arheolog-sustine-ca