Coșmarurile semnalează pericolul de deces timpuriu și al îmbătrânirii accelerate, conform unei cercetări

Coșmarurile semnalează pericolul de deces timpuriu și al îmbătrânirii accelerate, conform unei cercetări

Visurile neplăcute care îți perturbă nopțile pot avea un impact semnificativ asupra vieții în ansamblu.

O echipă de cercetători de la Institutul pentru Studii asupra Demenței din Marea Britanie și de la Imperial College London a investigat datele a 183.012 adulți cu vârste cuprinse între 26 și 86 de ani, precum și ale 2.429 de copii între 8 și 10 ani, din șase studii de sănătate pe termen lung.

La începutul cercetării, adulții au indicat frecvența viselor neplăcute, iar cercetătorii i-au monitorizat timp de până la 19 ani. În cazul copiilor, părinții au oferit informații despre cât de des se produc coșmarurile.

Pentru a evalua îmbătrânirea biologică, oamenii de știință au examinat lungimea telomerilor (structuri de ADN care indică rapiditatea cu care îmbătrânesc celulele) la copii. În cazul adulților, au folosit atât telomerii, cât și ceasuri epigenetice actuale pentru a determina ritmul de îmbătrânire al organismului.

Rezultatele au evidențiat o corelație îngrijorătoare între coșmarurile frecvente și îmbătrânirea biologică.

Persoanele care experimentau coșmaruri săptămânale aveau de peste trei ori mai multe probabilități să decedeze prematur (înainte de a atinge 70 de ani) în comparație cu cele care aveau vise neplăcute mai rar sau deloc. Chiar și persoanele cu coșmaruri lunare prezentau un ritm de îmbătrânire mai accelerat și un risc mai mare de mortalitate.

O corelație alarmantă

Asocierea dintre coșmaruri și moarte prematură s-a dovedit a fi mai puternică decât alți factori de risc recunoscuți, precum fumatul, obezitatea, alimentația defectuoasă sau lipsa de activitate fizică.

Cercetătorii estimează că în jur de 40% din riscul crescut de decese este direct legat de îmbătrânirea biologică accelerată, observată atât la copii, cât și la adulții cu coșmaruri frecvente.

Legătura dintre calitatea somnului și îmbătrâire este bine cunoscută — nopțile neliniștite nu sunt benefice pentru sănătate. Coșmarurile reprezintă un indicator clar al calității somnului și, prin urmare, al stării generale de sănătate.

Totuși, relațiile sunt complexe: somnul perturbat de coșmaruri poate conduce la probleme de sănătate fizică, dar și unele afecțiuni fizice pot cauza coșmaruri. Pe scurt, dacă te trezești noaptea transpirat, cu inima bătând rapid și nu reușești să adormi din nou, organismul tău nu beneficiază de odihna necesară pentru recuperare, relatează IFLScience.

„Creierul nostru adormit nu poate distinge între vis și realitate. De aceea, coșmarurile ne trezesc adesea transpirând, gâfâind, cu inima bătând rapid”, a explicat dr. Abidemi Otaiku, medic și neurolog la Imperial College London, într-o declarație pentru IFLScience.

Coșmarurile pot fi prevenite și tratate

„Co…