Înainte de ascensiunea incașilor, o cultură cunoscută sub numele de Tiwanaku exercita dominație asupra Anzilor, iar recent, arheologii au descoperit vestigiile unui templu antic lăsat de această societate misterioasă. Ruinele unui templu, denumit „Palaspata” de către agricultorii indigeni din zonă, se află pe un deal din Bolivia, la aproximativ 215 km sud-est de centrul sitului arheologic Tiwanaku. Echipa care a realizat descoperirea, condusă de Jose Capriles, de la Universitatea Penn State (SUA), consideră că acest templu a avut o importanță strategică semnificativă pentru civilizația Tiwanaku, având un traseu favorabil la intersecția a trei rute comerciale cheie care conectau societatea cu resurse importante din diverse ecosisteme.
### O civilizație sofisticată
Deși există dispute referitoare la motivele căderii acestei civilizații, se cunoaște că Tiwanaku era o cultură sofisticată, axată pe religie cosmologică, politică și o economie agropastorală, apărută în jurul anului 110 d.Hr. „Societatea lor s-a prăbușit în jurul anului 1000 d.Hr., iar în momentul în care incașii au cucerit Anzii, în secolul al XV-lea, Tiwanaku era deja în declin. Vestigii arhitecturale precum piramidele, templele pe terase și monoliții sunt răspândite, în mod special, în jurul lacului Titicaca. Cunoaștem faptul că influența Tiwanaku s-a extins mult mai departe, însă rămâne discutabil cât de mult control avea asupra regiunilor îndepărtate”, adaugă Capriles.
Cu ajutorul imaginilor realizate prin drone și a tehnicii de fotogrametrie, echipa a creat o reconstrucție 3D detaliată a structurii și topografiei templului. „Dat fiind că detalii sunt greu de observat, am combinat mai multe imagini satelitare”, spune Capriles.
### Cum arată ruinele unui templu antic pre-incaș?
Templul descoperit are o formă rectangulară complexă, măsurând aproximativ 125 pe 145 metri, și include 15 camere închise în jurul unei curți centrale. Această configurație este caracteristică arhitecturii Tiwanaku, care cuprinde curți adâncite înconjurate de camere dreptunghiulare și platforme terasate din piatră, majoritatea dintre acestea situate în sudul lacului Titicaca. „Modulele variază ca dimensiuni între 358 și 595 metri pătrați și ar fi putut include camere și compartimentări suplimentare”, subliniază echipa de cercetători. Intrarea principală a templului este orientată spre vest, aliniindu-se cu echinocțiul solar. La ora actuală, un drum local traversează ruina, intersectând zidurile de vest și de nord.
### Ruinele unui templu antic reflectă viața celor care l-au folosit
Ruinele sunt împădurite cu fragmente din viața cotidiană a locuitorilor: cioburi de cupe ceremoniale „keru”, boluri evazate, vase și suporturi pentru tămâie. „Sunt frecvente obiectele decorate cu simbolistică Tiwanaku, dar am găsit și fragmente din stilurile Yampara, Tupuraya, Mojocoya și altele, indicând interacțiuni cu văile interandine”, adaugă cercetătorii. De asemenea, au fost descoperite câteva fragmente de ceramică Carangas (cu decor negru pe roșu), oase de camelide și bucăți de piatră turcoaz, împreună cu o cochilie de Oliva peruviana, dovezi ale unor legături cu deșertul Atacama și Oceanul Pacific.
Religia avea o funcție esențială în politica și economia societății Tiwanaku, iar în Anzi, astfel de situri erau construite nu doar în scopuri spirituale, ci și pentru a extinde influența și controlul asupra resurselor regionale. Fiind unul dintre puținele situri cu platforme terasate descoperite în afara bazinului lacului și,