Cercetători din Marea Britanie identifică impactul cafelei asupra încetinirii procesului de îmbătrânire

Cercetători din Marea Britanie identifică impactul cafelei asupra încetinirii procesului de îmbătrânire

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit mecanismul prin care cafeina ar putea contribui la o îmbătrânire sănătoasă. Au identificat un tip de „comutator biologic” care ajută la menținerea celulelor tinere pentru o perioadă mai lungă.

O echipă de oameni de știință de la Queen Mary University of London și Francis Crick Institute a analizat impactul cafelei asupra celulelor de drojdie, utilizate ca model pentru celulele umane în cercetare.

Cafeina activează o enzimă denumită AMPK, care acționează ca un fel de senzor de combustibil pentru celule. Atunci când nivelul de energie al celulelor scade, AMPK intervine pentru a le susține.

„Când celulele tale sunt la un nivel scăzut de energie, AMPK intervine”

„Când celulele tale au o energie insuficientă, AMPK intervine pentru a le sprijini, iar, conform concluziilor noastre, cafeina contribuie la activarea acestui mecanism”, afirmă geneticianul Charalampos Rallis, conform Science Alert.

Prin intermediul acestei enzime, cafeina influențează un alt comutator biologic numit TOR, ce reglează creșterea celulară. Astfel, celulele se dezvoltă mai bine, repară ADN-ul mai eficient și rezistă mai bine la stres.

Interesant este că metformina, medicația pentru diabet ce este analizată pentru efectele sale anti-îmbătrânire, acționează prin același mecanism AMPK. Aceasta sugerează că medicamentele care conțin cafeină ar putea produce efecte similare în viitor.

Cercetătorii subliniază că studiul a fost realizat pe celule de drojdie, nu pe subiecți umani, așadar orice tratament medical este încă departe de a fi realizat.

Cu toate acestea, descoperirea se corelează cu alte studii care indică efectele benefice ale cafelei: de la reducerea grăsimii corporale până la protecția împotriva afecțiunilor cardiace și demenței.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Microbial Cell.