Cea mai eficientă și cea mai nefavorabilă poziție de somn conform cercetărilor științifice.

Cea mai eficientă și cea mai nefavorabilă poziție de somn conform cercetărilor științifice.

Care este poziția ta de somn preferată? Preferi să dormi pe o parte ca un fetus, pe spate ca o buturugă sau pe burtă, de parcă ai căzut de la o înălțime mare? Poate consideri că poziția în care dormi nu are o importanță semnificativă, dar savanții afirmă că anumite poziții sunt mai avantajoase decât altele, nu din cauza confortului, ci pentru că pot influența pozitiv sănătatea. Care este cea mai optimă poziție de dormit?

Înainte de a detalia, este important să menționăm câteva aspecte relevante: majoritatea oamenilor își schimbă poziția în timpul somnului, iar pentru tinerii sănătoși, alegerea poziției de dormit nu este crucială. Cu toate acestea, pe parcursul îmbătrânirii, aceasta poate căpăta o importanță sporită. De asemenea, nu există o „poziție ideală” universal aplicabilă, deoarece sunt implicați mulți factori: vârsta, greutatea, condițiile de mediu în care dormim și fiecare poziție are propriile sale beneficii și dezavantaje.

Cu toate acestea, unele poziții par să ofere mai multe avantaje decât altele. Așadar, care este cea mai optimă poziție de dormit?

Știința ne oferă informații despre cea mai bună poziție de dormit

Să începem cu dormitul pe spate, având brațele încrucișate. Din păcate, aceasta ar putea fi una dintre cele mai puțin avantajoase poziții de somn.

Dormitul pe spate are câteva neajunsuri. În primul rând, încurajează sforăitul, deoarece gravitația forțează limba și țesuturile moi spre gât. De asemenea, poate spori riscul de apnee în somn, o problemă ce afectează calitatea somnului și poate duce la complicații de sănătate pe termen lung, raportează IFL Science.

Pe de altă parte, dormitul pe spate are și unele beneficii. Contribuie la menținerea unei poziții corecte a coloanei vertebrale, atâta timp cât ai o saltea și o pernă adecvate, și poate diminua simptomele de reflux gastric dacă dormi cu capul ușor ridicat. Iar dacă îți pasă de aspectul fizic, această poziție nu potențează apariția ridurilor.

Pentru sugari, dormitul pe spate este chiar recomandat: datorită dimensiunii mai mari a capului și a căilor respiratorii mai înguste, această poziție reduce riscul de sufocare și sindromul morții subite a sugarului (SIDS).

Cât de benefic este dormitul pe o parte?

Totuși, majoritatea oamenilor preferă să doarmă pe o parte, ceea ce este, în general, un aspect pozitiv. Conform New York Post, această poziție reduce sforăitul, îmbunătățește calitatea somnului și scade riscul de apnee în somn.

Dormitul pe partea stângă pare a avea beneficii suplimentare: gravitația sprijină digestia, facilitând trecerea reziduurilor prin colonul ascendent, transversal și descendent, până la eliminarea finală.

Cercetările realizate pe rozătoare sugerează că dorm