Ce sunt petele roșii și maronii care apar pe gălbenușurile ouălor. Sunt periculoase pentru sănătate sau nu?

Cel mai probabil și ție ți s-a întâmplat să spargi un ou și să găsești pete roșii sau maronii în gălbenușurile ouălor. Chiar dacă la o primă vedere ți-ai pune un semn de întrebare, află că acestea sunt sigure de mâncat și există și o explicație în spatele fenomenului.

Petele roșii și maronii din ouă sunt de obicei fie pete de sânge sau de carne. Aceste pete nu sunt deosebit de comune; în ouăle produse comercial, mai puțin de 1% dintre cele depuse le au. Cele care o fac sunt adesea îndepărtate după „lumânare”, un proces în care o lumină este aprinsă și străbate un ou pentru a evidenția imperfecțiunile. Ambele tipuri de pete pot apărea în timpul procesului de formare a ouălor.

Pete de sânge se pot forma în timpul ovulației, fie în ovar însuși, fie în tubul dintre ovarul unei găini și uter, numit oviduct. Ouăle încep să se formeze în saci plini de lichid, cunoscuți sub numele de foliculi, în interiorul ovarului; foliculii au o rețea densă de vase de sânge.

Aceste vase pot sângera atunci când foliculul se rupe pentru a elibera oul, iar sângele care se scurge poate adera la suprafața gălbenușului de ou – de aceea pete de sânge se găsesc de obicei pe gălbenuș. Cu toate acestea, pete de sânge pot fi găsite ocazional în albușul de ou atunci când apare sângerare în oviduct.

Pe de altă parte, petele de carne sunt formate din țesut preluat de ou în timp ce trec prin oviduct și se găsesc de obicei în albușul de ou. Deși sunt de obicei maro, pot fi și roșii sau albe. Deoarece sângele poate deveni maro din cauza oxidării, petele de sânge pot fi uneori confundate cu pete de carne. Există o serie de factori care ar putea contribui la formarea unei pete de sânge sau de carne. Cercetările au descoperit că vârsta găinilor, nutriția, mediul în care trăiesc și genetica pot juca un rol.

Motivul pentru care gălbenușurile ouălor prezintă uneori pete

De exemplu, studiile au identificat că lipsa vitaminei A în dieta lor crește probabilitatea ca găinile să depună ouă cu pete de sânge. De asemenea, se crede că mediile stresante, fie din cauza zgomotului puternic, a prezenței bacteriilor sau virușilor, fie a schimbărilor de temperatură, pot duce, de asemenea, la o incidență crescută a petelor.

Potrivit Centrului pentru Siguranța Ouălor, ouăle cu pete de sânge sau carne sunt perfect sigure pentru a fi consumate, atâta timp cât oul este gătit corespunzător. Dacă aspectul lor încă te face să simți puțină greață, petele pot fi, de asemenea, pur și simplu îndepărtate.

În producția comercială de ouă, procesul de control al calității este destul de riguros, iar ouăle cu pete vizibile sunt adesea îndepărtate în timpul lumânării. Lumânarea implică trecerea ouălor peste o sursă de lumină puternică pentru a face vizibile caracteristicile interne, inclusiv petele.

Ouăle care nu îndeplinesc criteriile vizuale stricte pentru vânzarea comercială pot fi încă perfecte pentru a fi consumate, dar sunt de obicei redirecționate către alte produse din ouă sau industrii de prelucrare a alimentelor, mai degrabă decât să fie vândute ca ouă întregi, arată iflscience.com.



Postari asemanatoare :

468 ad

Comments are closed.