O echipă de cercetători australieni a oferit noi perspective asupra riscurilor la care s-ar putea expune astronauții ce au contact cu praful lunar. Conform unui studiu recent publicat în Life Sciences in Space Research, particulele fine de praf de pe suprafața Lunii nu sunt la fel de nocive ca cele din mediul terestru și nu comportă riscuri semnificative pentru apariția afecțiunilor pulmonare cronice.
Ce s-a întâmplat, de fapt, în cadrul studiului
Studiul s-a concentrat pe particulele microscopice de praf, capabile să pătrundă adânc în plămâni. Cercetătorii au utilizat simulări avansate pentru a reproduce compoziția și comportamentul prafului lunar, testând efectele asupra celulelor pulmonare umane, scrie publicația Futurism. Rezultatele indică faptul că, deși inhalarea poate cauza iritații imediate, tuse, strănut sau disconfort, nu există dovezi că ar duce la boli pulmonare cronice, precum silicoza, asociată cu expunerea prelungită la praf de siliciu.
„Rezultatele noastre sugerează că, deși praful lunar poate provoca iritații temporare ale căilor respiratorii, nu pare să fie legat de afecțiuni de lungă durată, așa cum întâlnim în cazul poluanților atmosferici de pe Pământ”, a declarat Michaela Smith, autoarea principală a studiului și doctorandă la University of Technology Sydney (UTS). Aceste descoperiri sunt considerate încurajatoare în contextul programului Artemis al NASA, care vizează stabilirea unei prezențe umane de lungă durată pe Lună.
Având în vedere că întreaga suprafață a Lunii este acoperită de regolit, praful fin rezultat din miliarde de ani de impacturi meteoritice, riscurile legate de expunerea la acest material erau până acum o sursă majoră de îngrijorare. „Acest studiu contribuie la evaluarea de siguranță necesară pentru întoarcerea oamenilor pe Lună”, a adăugat și Brian Oliver, coautor al cercetării și cercetător la UTS.
Inhalarea intenționată? Posibil, dar nu recomandabil
Pe un ton mai relaxat, autorii au discutat și despre întrebarea provocatoare, dar deloc practică, dacă cineva ar putea inhala deliberat praf lunar, în stilul extravagant al lui Jordan Belfort din „The Wolf of Wall Street”. Răspunsul este afirmativ, teoretic ar fi posibil, și nu ar conduce la efecte toxice severe sau afecțiuni pulmonare ireversibile. Totuși, nu ar fi o experiență plăcută. „Orice praf inhalat va provoca tuse, strănut și disconfort general al căilor respiratorii”, a spus Smith. „Cu toate acestea, nu este la fel de toxic ca siliciul. Nu discutăm despre riscuri comparabile cu expunerea prelungită pe un șantier de construcții.”
Prin urmare, deși praful lunar nu constituie o amenințare mortală, rămâne o sursă de disconfort, iar măsurile de protecție pentru astronauți vor rămâne esențiale. Studiul însă aduce un plus de încredere în planurile de explorare și colonizare a Lunii în viitorii ani.