Militarizarea spațiului cosmic se referă la implementarea și utilizarea tehnologiei militare în orbita Pământului și dincolo de aceasta, în vastitatea spațială. Începând cu primele etape ale cursei spațiale, în anii 1950, multe țări s-au gândit să valorifice avantajele strategice care pot rezulta din militarizarea spațiului. De fapt, numeroase studii care au condus, în cele din urmă, la explorarea cosmică au avut la bază proiecte cu implicații militare, conform EBSCO.
Primele rachete capabile să ajungă în spațiu au fost create din tehnologie destinată livrării sistemelor de armament; unele dintre primele obiecte realizate de om și plasate pe orbită au fost sateliți militari. Pe parcursul Războiului Rece (1947 – 1991), îngrijorarea comunității internaționale a crescut în legătură cu potențialul militarizării spațiului.
Forțele Spațiale ale Statelor Unite au fost înființate la 20 decembrie 2019.
Astfel, pentru a preveni un conflict în spațiu, numeroase națiuni de pe Pământ au semnat un tratat în 1967 angajându-se să folosească explorarea spațială în scopuri pașnice și să interzică armamentul nuclear în spațiu. Statele Unite au fost un susținător fervent al acestui tratat, în mare parte din motive de a preveni dezvoltarea de către sovietici a unui sistem de rachete nucleare spațiale.
Cu toate acestea, acest tratat nu a interzis explicit utilizarea spațiului în scopuri militare. În secolul XXI, țările de pe glob continuă să aspire la un avantaj militar în spațiul cosmic. Deși nu au fost încă plasate sisteme de armament peste atmosfera Pământului, cercetările în acest domeniu rămân active.
Recent, în 2018, președintele american Donald Trump a sugerat crearea unei a șasea ramuri a Armatei SUA, numită Space Force (Forțele Spațiale). Conceptul nu este unul inovator. Forțele Spațiale ale Statelor Unite (United States Space Force sau USSF) au fost formate la 20 decembrie 2019, având ca misiune susținerea intereselor americane prin operațiuni în cosmos. Prioritățile organizației includ protejarea sateliților, desfășurarea de operațiuni militare și umanitare, precum și sprijinirea lansărilor spațiale. Până în 2024, USSF a adunat peste 9.400 de membri, denumiți Gardieni.
Acest articol face parte din seria „Conspirații cu Generalul Emil Străinu”, emisiunea care te ține captiv în fiecare joi, de la ora 22:00, LIVE pe canalul de YouTube CANCAN.ro.
Generalul Emil Străinu, expert în fenomene aerospațiale și specialist în fenomene neidentificate, aduce la lumină cele mai relevante informații despre evenimente controversate, secrete bine păzite și fenomene misterioase care ne înconjoară. Fiecare ediție va explora subiecte tabu, de la dosare clasificate și tehnologie secretă, până la teorii despre viitorul umanității și forțele invizibile care influențează lumea.
Vă mai sugerăm să citiți și:
– Project Stargate: A reușit Guvernul SUA să utilizeze „vederea la distanță”?
– Experimentul Philadelphia: Au reușit americanii să teleporteze un distrugător în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial?
– Proiectul Montauk: Ce activități desfășura Guvernul SUA la baza militară Camp Hero?
– Oamenii-reptilieni, teoria conspirației sau cel mai bine păstrat secret de pe Pământ?