**Un nou cercetare a identificat aspecte comune între persoanele care au experimentat experiențe extracorporale (OBE – Out-of-Body Experiences), un fenomen neobișnuit în care oamenii afirmă că percep realitatea dintr-un punct situat în afara corpului lor.**
Un număr notabil de oameni au avut astfel de experiențe – anumite sondaje indică faptul că între 10% și 20% din populație au trăit acest fenomen, iar natura și efectele sale diferă de la un caz la altul.
„Experiențele extracorporale se manifestă variat, fiecare individ relatând senzații și contexte unice. Factorii generatori sunt variabili și, în multe situații, chiar opuși unul față de altul,” afirmă un articol științific pe această temă.
Aceste experiențe pot să apară în momente de liniște profundă, precum în timpul meditației sau relaxării, dar și în situații de stres sever, cum ar fi pericolul fizic sau traumele psihologice. Odată ce sunt declanșate, senzația de a fi departe de propriul corp poate fi însoțită de o paletă variată de emoții.
După aceste trăiri adesea traumatizante, unii indivizi au descris sentimentul de a-și observa corpul „de sus”.
Cercetătorii au studiat anterior posibilele cauze ale acestor trăiri, sugerând, printre altele, disfuncții ale urechii interne, conform IFLScience.
## Între 10% și 20% din populație au experimentat acest fenomen
Alte cercetări au reușit să inducă artificial OBE-uri prin stimularea girului angular drept – o regiune cerebrală responsabilă de integrarea informațiilor vizuale și a feedback-ului senzorial din membre, formând, astfel, imaginea corporală în minte.
De exemplu, în timpul unei intervenții chirurgicale la creier în Elveția, stimularea acestei regiuni a provocat OBE-uri la un pacient. Într-un caz din 2007, o altă persoană tratată pentru tinitus a experimentat mai multe OBE-uri când acea aceeași zonă a fost stimulată.
În noua cercetare, echipa condusă de Dr. Marina Weiler, neurolog la Divizia de Studii Perceptuale de la University of Virginia, a analizat factorii comuni în rândul persoanelor care au resimțit OBE-uri. Au fost recrutați 545 de adulți din diverse medii și li s-au adresat întrebări despre experiențele OBE, sănătatea fizică și mintală, precum și istoricul psihiatric.
Studiul a constatat că persoanele cu OBE au avut o incidență mai mare a tulburărilor mintale comune, precum depresia și anxietatea, și prezentau simptome mai frecvente de disociere, obținând scoruri mai mari la scala DES-T (Dissociative Experience Scale Taxon). De asemenea, cei care au suferit traume în copilărie erau mai predispuși la astfel de experiențe.
## Un mecanism defensiv subconștient
Deși studiul sugerează o legătură cu problemele de sănătate mintală, autorii subliniază că OBE-urile ar putea fi un mecanism subconștient de adaptare – o „evadare temporară din realități dureroase” sau o modalitate de a reinterpretare a experiențelor personale.
„Am constatat că indivizii cu OBE tind să prezinte o mai proastă sănătate mintală, dar aceste experiențe nu sunt cauza – ci o posibilă reacție la traume anterioare. Îi încurajăm pe specialiștii din domeniul psihologic să abordeze aceste experiențe cu mai multă deschidere și empatie,” a declarat Dr. Weiler.
Deși conexiunea este fascinantă, sunt necesare studii suplimentare. Echipa sugerează că circumstanțele specifice ale OBE-urilor – spontane, induse prin meditație, privare senzorială sau substanțe psihedelice – ar putea influența semnificativ mecanismele neurologice și efectele psihologice asociate.
Cercetarea a fost publicată în revista *Personality and Individual Differences*.
## Vă recomand